Monestirs d'Hauts-de-France
Abadia de Notre-Dame del Gard
(Gardum, Gardo)
< anterior Inici França Hauts-de-France Somme següent >

Somme

Fundada entre els anys 1137 i 1138 des de l’abadia cistercenca de Cherlieu (Alt Saona) per Gérard, senyor de Picquigny, qui va donar unes terres en aquest lloc per la nova casa, en el mateix acte el fundador la va dotar econòmicament. La fundació fou confirmada l’any 1138 pel bisbe Guarinus d’Amiens, el primer abat fou Mainard. El 1153 el papa Eugeni III confirmava també la fundació del Gard i li atorgava alguns beneficis. El fundador encara va fer noves donacions a la casa fins la seva mort, l’any 1178, data en que fou enterrat a la mateixa abadia. Les donacions es van anar succeint durant les dècades següents, de manera que a finals del segle XIII havia acumulat un important patrimoni.

Gard
Abadia del Gard
Façana de l'església del segle XIX

Cistercencs

A mitjan segle XIV el territori va ser víctima de les guerres i la comunitat del Gard es va refugiar a Amiens a la casa que el monestir hi mantenia, el 1358 aquesta ciutat fou atacada pels navarresos que foren introduïts a l’interior de les muralles, hom creu que amb l’ajuda de l’abat Nicolas del Gard, que fou decapitat. L’època de guerres va afectar les seves finances, i entre altres coses es va veure obligada a desfer-se del Petit-Gard, una residència que tenien a Abbeville, i cedir-la als seus creditors. La vida monàstica va seguir fins la Revolució, quan la casa, on feia poc que s’hi havien fet reparacions d’importància, fou suprimida definitivament. El lloc va passar a mans particulars i bona part de les estructures es van enderrocar, entre elles l’església, per convertir-lo en una explotació agrària.

Gard
Abadia del Gard

El 1816 el lloc va recuperar les seves funcions monàstiques amb l’arribada d’una comunitat trapenca que s’hi va estar fins el 1842, quan es van traslladar a Sept-Fons (Alier). Després encara va tenir altres ocupants, entre els quals una comunitat de cartoixanes (1870-1905). Actualment el lloc s’ha adaptat novament amb la construcció de diversos habitatges.

Gard
Abadia del Gard