Abadia de Notre-Dame de La Réau
< anterior Inici França Nova Aquitània Viena següent >

Viena

Els detalls de la fundació d’aquesta abadia són desconeguts, el primer document conservat que l’esmenta és una donació efectuada a un priorat depenent de La Réau i porta data del 1208. El 1219 el papa Honori III va emetre una butlla que posava aquesta casa sota la seva protecció, alhora que li confirmava els béns i esmentant una concessió efectuada per Enric II d’Anglaterra, mort el 1189, pel que cal considerar la fundació d’aquesta canònica abans d’aquella data. Aviat va esdevenir una casa important que el 1219 tenia setze priorats que hi depenien. Durant l’època d’inestabilitat arran de la guerra dels Cent Anys, l’abadia es va fortificar el que no va evitar que el 1372 fos ocupada, saquejada i incendiada. Aquell esdeveniment va deixar l’establiment amb una comunitat reduïda i amb pocs recursos a causa de la pèrdua o deteriorament de les fonts d’ingressos. Malgrat tot, hom va poder restaurar o refer les dependències monàstiques i les fortificacions.

La Réau
La Réau

Canonges agustinians

La Réau
La Réau

La Réau
La Réau

A partir del 1519 La Réau va passar a estar governada per abats comendataris i a mitjan d’aquell segle la casa es va veure influenciada pel calvinisme però no va patir directament els efectes de les guerres de Religió, a banda de la inestabilitat i dificultats que van afectar tota la regió. Una visita a l’abadia de l’any 1636 presentava un establiment en decadència, amb una comunitat molt reduïda i amb moltes mancances. El 1652 es va reformar la canònica integrant-la a la congregació de Sainte-Geneviève que la va dirigir fins la seva desaparició arran de la Revolució, en aquesta època es van portar a terme obres de restauració de les dependències que es trobaven en mal estat a causa de la decadència que patia. A finals del segle XVIII fou suprimida la comunitat i els béns del monestir foren posats a la venda.

La Réau
La Réau