Provença-Alps-Costa Blava
Comanda hospitalera d’Ais de Provença
Saint-Jean-de-Malte d'Aix-en-Provence
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Boques del Roine següent >

Boques del Roine

La comanda de l’Hospital d’Ais de Provença es va fundar en una data indeterminada entre els anys 1180 i 1192, en aquesta darrera data s’esmenta que el comanador d’Ais participava en un acte amb el comte de Provença, Alfons II. Aquesta casa comtal va beneficiar la casa hospitalera, a la seva mort el comte Alfons II hi fou enterrat, igual que el seu fill Ramon Berenguer VRamon Berenguer V de Provença (c1200-1245)

Comte de Provença i de Forcalquier entre el 1209 i 1245. Casat amb Beatriu de Savoia. Enterrat a l'església dels Hospitalers d'Ais de Provença
. Durant el darrer quart del segle XIII es va procedir a la construcció de l’església, edifici que encara subsisteix en bona part. Hi ha constància de l’existència d’un hospital annex. La comanda estava situada en aquella època extramurs de la ciutat i prop d’una important via de comunicació. L’hospital va quedar destruït durant el tercer quart del segle XIV igual que els habitatges que s’havien anat bastint al seu voltant.

Saint-Jean-de-Malte d'Aix
Església de Saint-Jean-de-Malte

Hospitalers

Va tornar a patir de les inestabilitats bèl·liques del segle XVI i al XVII es treballava en la seva reconstrucció i millora. Durant el darrer quart d’aquest segle es va refer la casa prioral i restaurar l’església que tenia alguns elements en perill de ruïna. Amb la Revolució l’església fou assaltada i saquejada (1794), el 1798 fou venuda però el 1802 li fou retornat el culte en qualitat de parròquia. La ciutat es feia càrrec de la casa prioral el 1825 i el 1838 s’inaugurava el museu Granet, que encara l’ocupa.

La casa prioral, ara Museu Granet

Silvacana