Monestirs
Monestirs de
Provença-Alps-Costa Blava
Cartoixa de Bonpas
Chartreuse de Bonpas
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Valclusa següent >
castellano
cercador contacte facebook

Valclusa

La cartoixa de Bonpas es troba a tocar del Durance en el punt on es trobava des d’antic un dels passos que permetien creuar-lo. El primer document que esmenta una casa monàstica en aquest indret porta data del 1166 i tracta de la venda efectuada pel bisbe d’Avinyó als monjos de Bonpas d’una part dels drets de peatge de creuar el riu, segurament en aquell moment no es tractava d’un pont, potser més aviat un pas de barca o una estructura molt senzilla, de fet no és fins el 1238 que hom parla d’un pont, potser una estructura de fusta. El 1277 els monjos de Bonpas van demanar la seva afiliació a l’orde del Temple com abans ho havien fet amb altres institucions monàstiques, però no fou fins el 1278 que va passar a mans de l’orde de l’Hospital que va mantenir la seva presència en aquest lloc fins que el 1317 els hospitalers el van donar al papa Joan XXII i aquest, el 1318, als cartoixans juntament amb les propietats annexes que li pertanyien, l’orde de la Cartoixa hi va fundar un nou establiment l’any 1320.

Bonpas
L'actual entrada a Bonpas


Hospitalers


Cartoixans
 

Bonpas
L'actual entrada a Bonpas

Bonpas
Capella de Notre-Dame de Bonpas


La nova cartoixa de Bonpas es va veure beneficiada de la seva proximitat amb Avinyó, les donacions al seu favor es van succeir durant els anys següents. Malgrat tot al segle XV la casa passava per una època de decadència i el 1422 fou unida a la cartoixa de Val de Bénédiction, a tocar d’Avinyó, a la riba oposada del Roine que hi va mantenir una comunitat residual en aquest indret. A finals de segle encara patia certa decadència i tant les construccions com l’observança de la Regla no gaudien d’una situació desitjable, aquest darrer punt es va veure dificultat per la seva situació en un lloc molt transitat i sense l’aïllament que demana el règim cartoixà. El 1539 la cartoixa fou saquejada i el 1562 va patir els efectes de les guerres de Religió. La vida cartoixana en aquest indret va acabar amb la Revolució quan tenia una comunitat nombrosa, el 1791 el lloc fou assaltat i el convent abandonat el 1792. L’església fou enderrocada el 1816, de la cartoixa en resten poques construccions, entre les quals hi destaca la capella de Notre-Dame de Bonpas, de l’època hospitalera i altres construccions adaptades a altres usos. Pel que fa al pont, fou volat el 1944 per l’exèrcit alemany i refet seguidament per la seva importància com a via de comunicació.

Bonpas
Capella de Notre-Dame de Bonpas


Vauson
Cartoixa de Bonpas

Bonpas
Planta de Bonpas
Bibliothèque nationale de France

Bonpas
Superposició de la planta de la cartoixa
amb les restes actuals (Google Maps)


Vauson
Cartoixa de Bonpas

Bonpas
Cartoixa de Bonpas (s. XVIII)
Imatge de Wikimedia

Bonpas
Bonpas a la Carte du comtat Venaissin (Clauseau, s. XVII)
Bibliothèque nationale de France


Bonpas
Cartoixa de Bonpas

Bonpas
Construccions actuals

Bonpas
Jardins en el lloc de l'església i claustre gran


Bibliografia:
- GROS, Albert (1995). La chartreuse de Bonpas. S. I. Caumont
- VALLERY-RADOT, Jean (1963). L’église Notre-Dame de Bonpas. Congrès Archéologique de France. CXXI session. París: Société Française d’Archéologie

 


Situació:

Bonpas es troba a la riba del Durance, al sud-est d'Avinyó

Baldiri B. - Setembre de 2014