Provença-Alps-Costa Blava
Priorat de Sainte-Marie de Moustiers
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Alps de l'Alta Provença següent >

Alps de l'Alta Provença

Es tracta d’una comunitat de canonges impulsada pel clergue Riculf. El 1052 el bisbe de Riez va donar aquesta església a la comunitat canonical que s’hi volia aplegar. El 1096 un altre bisbe de Riez va donar l’església a l’abadia de Lerins (Alps Marítims). Malgrat pertànyer a aquella abadia benedictina, la comunitat de canonges no devia desaparèixer i el 1112 s’esmenten els canonges que en tenien cura. El 1125 el capítol de Riez va intentar recuperar la propietat del lloc però el papa Honori II va confirmar la possessió a Lerins. Sembla que aquest lloc havia estat ocupat anteriorment (segle V) per alguna comunitat monàstica relacionada amb Lerins, que s’hauria establert en els abrics naturals de la roca.

Moustiers
Moustiers-Sainte-Marie
Campanar

Prebenedictins

Canonges

Moustiers

Moustiers
Interior de l'església

Quan Lerins va fer-se definitivament amb la propietat de Moustiers, aquesta casa fou seu d’un priorat econòmicament molt important i amb una comunitat relativament nombrosa. Des del segle XIV estava regit en règim comendatari. Al segle XVI ja no hi havia comunitat, tot i que va mantenir el títol de priorat fins la seva secularització, el 1787. Es conserva una bella església, ara parroquial, de nau única, aixecada entre els segles XII i XIII. Al segle XIV es va construir una nova capçalera, de tres naus. També conserva un bell campanar romànic.

Moustiers
Capçalera gòtica