Monestirs
Monestirs de
Provença-Alps-Costa Blava
Priorat de Saint-Donat-le-Bas. Saint-Donat de Montfort
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Alps de l'Alta Provença següent >
castellano
cercador contacte facebook

Alps de l'Alta Provença

L’església de Saint-Donat-le-Bas forma part d’un conjunt d’estructures religioses, conservades parcialment, aixecat en el lloc on la tradició situa l’eremitori on es va retirar sant Donat d’Orleans i hi va morir el 522. Aquesta església s’aixeca en un turó en el lloc del primer establiment de sant Donat que més endavant es retiraria a un lloc més allunyat, on es troben les restes de Saint-Donat-le-Haut. En aquest indret es va establir un lloc de culte dedicat al sant titular i més endavant un monestir. El 1018 es troba documentació escrita sobre Saint-Donat, es tracta de la donació d’aquest lloc, efectuada pels comtes Guillem II i Gerberga de Provença, a l’abadia de Saint-André de Villeneuve-lès-Avignon (Gard).

Saint-Donat
Saint-Donat-le-Bas


Prebenedictins


Benedictins


 


Sant Donat
Sant Donat, eremita
Gravat de Jacques Callot (1636)
Bibliothèque nationale de France

Saint-Donat
Saint-Donat-le-Bas


El 1118, una butlla de Gelasi II confirmava la possessió de Saint-Donat (Haut i Bas) per part de Saint-André. A mitjan del segle XIV el priorat va passar a dependre de l’abadia de Ganagobie, fins el 1787. Després de passar a mans particulars a causa de la Revolució, l’església de Saint-Donat-le-Bas ha estat restaurada, es tracta d’un bell edifici del segle XI, de tres naus i transsepte amb tres absis. Prop seu hi ha restes d’una segona capella més petita i a l’oest les de Saint-Donat-le-Haut.

Saint-Donat
Saint-Donat-le-Bas


Saint-Donat
Saint-Donat-le-Bas

Saint-Donat
Saint-Donat-le-Bas

Saint-Donat
Saint-Donat-le-Bas


Bibliografia:
- ANDRIEU, Abbé (1883). Note sur l'ancien monastère de Saint-Donat. Annales des Basses-Alpes. Núm 11
- BARRUOL, Guy (1977). Provence romane 2. La Haute-Provence. La Pierre-qui-Vire: Zodiaque
- FIXOT, Rémy, i altres (2001). L’église Saint-Donat-le-Bas à Monfort, nouvelles recherches. L’abbaye Saint-André de Villeneuve-lès-Avignon: histoire, archéologie, rayonnement. Les cahiers de Salagon. Mane: Les Alpes de Lumière

 


Situació:

La capella de Saint-Donat-le-Bas (3) pertany a Montfort. Al sud de Sisteron

Baldiri B. - Març de 2015