Provença-Alps-Costa Blava
Abadia de Notre-Dame de Lure
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Alps de l'Alta Provença següent >

Alps de l'Alta Provença

Diu la tradició que en aquest lloc existia un monestir molt antic, aixecat en un indret que hauria ocupat durant un cert període de temps sant Donat, establert al segle V ben a prop, a Saint-Donat-le-Bas. Segons aquella tradició el primer monestir seria fundat per sant Mary (Marius, o Maire), el primer abat de Bodon (Saint-Mary, Droma), després aquella primera fundació desapareixeria a causa de les incursions sarraïnes. Més enllà d’aquesta narració, hom coneix que cap el 1160 hi van arribar monjos de l’abadia de Boscodon (Alts Alps) que en farien un priorat i aixecarien l’església que encara es conserva.

Lure
Abadia de Lure

Chalais

Lure
Abadia de Lure

Lure
Abadia de Lure

Sota la direcció de Guigo de Revel, impulsor de l’abadia de Boscodon, la casa de Lure va adquirir força notorietat i fins i tot va fundar dues abadies més: Clausonne i Clarecombe, ambdues al departament d’Alts Alps. Malgrat que la seva situació geogràfica no és la desitjable a causa del seu aïllament i les condicions climàtiques, Lure va mantenir la seva activitat fins que a començament del segle XIV es va dissoldre l’orde de Chalais. El 1318 Lure va passar a mans del capítol de la catedral d’Avinyó, després de no arribar a bon port la seva unió amb els dominics d’Ais de Provença. Finalment va quedar com santuari rural, els seus béns venuts arran de la Revolució i recuperat més endavant.

Lure
Abadia de Lure