Abadia de Saint-Pierre-les-Nonnains de Lió
Abbaye Saint-Pierre de Lyon / Saint-Pierre et Saint-Saturnin / S. Petrus Lugdunensis

Roine / Metròpoli de Lió següent >

Roine / Metròpoli de Lió

L’origen d’aquest monestir femení està envoltat de narracions llegendàries que el situen en els primers temps del cristianisme, més endavant també hi apareixen altres dades poc contrastades. Malgrat tot sembla ser força antic, probablement ja existia a finals del segle VI. El bisbe de Lió, Anemond (Ennemond, mort el 657) va restaurar la casa i arran d’això hom el considerava fundador. Després d’una destrucció causada per una incursió sarraïna el monestir va tornar a ser restaurat a començament del segle IX pel bisbe Leidrad (798-814) i possiblement és en aquesta època que va adoptar la Regla de Sant Benet. En poc temps es va transformar en un centre de poder on hi professaven noies procedents de la noblesa, la casa va anar acumulant un ric patrimoni. D’altra banda amb el pas del temps el relaxament dels costums es va generalitzar i el règim de vida que es practicava s’allunyava de l’esperit monàstic benedictí.

Saint-Pierre-les-Nonnains
Saint-Pierre-les-Nonnains de Lió
El monestir barroc, ara museu

Benedictines

Restes de l'església de Saint-Pierre
Portal de l'església de Saint-Pierre

L’abadia es va haver de sotmetre, malgrat l’oposició de la comunitat que perdia els privilegis, a una reforma pel que fa a regularitat. El 1562 va patir un ocupació en el marc de les guerres de Religió amb la conseqüent fugida de la comunitat i pèrdua de patrimoni. Durant la segona meitat del segle XVII es van portar a terme importants obres de construcció al monestir, aixecant nous edificis, l’abadia havia perdut la seva influència però no el poder econòmic que encara conservava. El monestir de benedictines es va mantenir fins el 1792 data en que es va suprimir definitivament arran de la Revolució. Les monges d’aquesta casa disposaven de dues esglésies, una estava dedicada a Saint-Pierre i servia a la comunitat monàstica, la segona era la de Saint-Saturnin que tenia funcions de parròquia de la que les monges percebien les rendes, aquesta segona església es va enderrocar en època de la Revolució. Actualment resta el monestir barroc aixecat al segle XVII amb alguns elements de l’antiga església de Saint-Pierre, aquest edifici d’origen romànic va patir modificacions en el segles XVIII i XIX, va tenir culte fins que el 1907 fou desafectat i es va afegir a la resta de construccions públiques, actualment tot el conjunt és seu del Museu de Belles Arts de Lió.

Recreació de les antigues esglésies medievals
Il·lustració publicada a Histoire des églises et chapelles de Lyon (1909)