Cartoixa de La Sylve-Bénite
Chartreuse de la Sylve-Bénite / Silve-Bénite / Silva Benedicta

Isère següent >

Isère

Hom situa la fundació d’aquesta casa cartoixana a l’any 1116 quan hi va arribar la primera comunitat procedent de la Gran Cartoixa, no gaire lluny d’aquí. Es tractava de sis cartoixans posats sota la direcció d’Othger, el primer prior d’aquesta casa. Lagier esmenta que La Sylve es va veure beneficiada per Frederic Barba-roja (1122-1190) arrel de la seva entrada a la comunitat de Thierry, considerat germà o fill seu. Aquest Thierry també exerciria la seva influència a favor de la casa i del mateix orde de la Cartoixa. En els anys posteriors La Sylve-Bénite va continuar beneficiant-se de privilegis i donacions procedents de personalitats de l’època, particularment els senyors de Clermont (Delfinat). Per un altre costat i ja més endavant en el temps, la cartoixa va patir els efectes de les guerres de Religió, a la segona meitat del segle XVI la casa va resultar atacada i saquejada en diverses ocasions causant greus desperfectes i la fugida temporal dels monjos. Després d’un llarg període de reconstrucció va arribar la Revolució que va afectar una altra vegada el cenobi. Va patir atacs el 1789 i l’exclaustració definitiva el 1791. El 1794 ja era de propietat particular i abans del final de segle ja s’havia enderrocat la pràctica totalitat de la cartoixa. Actualment només es poden veure algunes restes de construccions, tant de la pròpia cartoixa com de la propera conreria.

La Sylve-Bénite

Cartoixans