Monestir de Brou
Monastère de Brou / Brovium / Saint-Pierre de Brou

Ain següent >

Ain

La tradició diu que sant Gérard, bisbe de Mâcon entre el 886 i 926, es va retirar com eremita en aquest lloc després de deixar el càrrec, el 927. Gérard va morir l’any 958 i algunes fonts indiquen que fou enterrat en aquest lloc, un espai que ja havia estat ocupat en època gal·loromana. Hom diu també que seria el fundador d’un monestir en el mateix indret, del que hom té notícies des del 1084 en qualitat de priorat depenent de l’abadia d’Ambronay (Ain). El lloc també tenia funcions parroquials i estava dedicat a sant Pere. Jean de Loriol fou el darrer prior de la casa que, al menys, des del 1319 no tenia comunitat monàstica però mantenia el títol. L’any 1505 Loriol va unir el priorat i parròquia a l’església de Notre-Dame de Bourg (Bourg-en-Bresse) facilitant així la fundació del nou monestir.

Brou
Monestir de Brou

Agustins

Brou
Monestir de Brou
Brou
Felip II de Savoia (1438-1497)
Il·lustració de l'Histoire généalogique de la royale maison de Savoie

El renom de Brou neix del monestir que es va aixecar més endavant, la fundació del qual té l’origen en una promesa efectuada per la duquessa de Savoia Margarida de Borbó (1438-1483) després d’un greu accident de cacera patit el 1480 pel seu marit Felip II de Savoia (1438-1497) aquesta prometença l’obligava a la construcció d’un monestir benedictí a Brou. La mort de la duquessa no va permetre el compliment de la promesa però la mort del seu fill, el duc Filibert II de Savoia (1480-1504) va provocar que la seva vídua, Margarida d'Àustria (1480-1530) s’encarregués de la seva realització. Per això, d’acord amb el prior Jean de Loriol, el 1505 va aconseguir del papa Juli II un butlla autoritzant el trasllat de la parròquia de Brou a Notre-Dame de Bourg, l’any següent el mateix papa va autoritzar que el nou monestir fos ocupat per frares de l’orde de Sant Agustí, en lloc de benedictins, i que es posés sota l’advocació de sant Nicolau de Tolentino.

Brou
Monestir de Brou

Al mateix temps Margarida d’Àustria adquiria l’antic priorat i les terres circumdants i començava la construcció del monestir, també va fer venir frares agustins d’Itàlia, que el 1506 prenien oficialment possessió del lloc. La construcció va començar per les dependències conventuals distribuïdes al voltant de tres claustres, mentre es feien les obres, la comunitat utilitzava les dependències de l’antic priorat. El 1513 començava la construcció de l’església, obra que va acabar formalment el 1532 tot i que encara es van anar fent petites modificacions. El 1557 l’església va patir un atac que va fer destrosses que comportarien problemes en els anys següents. El 1658 els agustins de la congregació de França van substituir els italians i, disposant de millor finançament, van poder començar la restauració.

Brou
Monestir de Brou
Margarida de Borbó. Detall de la seva tomba
Brou
Monestir de Brou

El 1790, amb la Revolució, el convent fou suprimit però en aquest cas va gaudir de protecció des del 1791 i les pèrdues foren mínimes. L’església i les dependències conventuals van tenir diferents utilitats, des de magatzem de l’exèrcit, cort de porcs, caserna, centre assistencial... fins que el 1823 se’n va fer càrrec l’Església convertint-lo en seminari que va restar actiu fins el 1907. Després s’hi va instal·lar un museu i la seva explotació com a centre d’interès històric i turístic.

Brou
Monestir de Brou