Ain

contacte

Altres monestirs (sense pàgina pròpia)

Cartoixa de Seillon
Cartoixa de Seillon
Escut, segons l'Armorial général de France, s XVIII
Bibliothèque nationale de France

Situada prop de Bourg-en-Bresse, fou fundada al voltant del 1178 a partir d’un priorat benedictí quan la comunitat va decidir seguir els costums cartoixans, més austers. Va participar en la fundació de la propera cartoixa de Sélignac (Ain). Al segle XVII es va reedificar totalment. Fou suprimida amb la Revolució (1792), enderrocada en la pràctica totalitat, el lloc es va convertir en un orfenat i ara l’ocupa una escola. Es conserven algunes construccions del pavelló d’entrada a la cartoixa.

Seillon
Seillon
Seillon
Seillon
Seillon
Seillon

Chézery
Abadia de Chézery
Portal del palau abacial

Monestir cistercenc fundat el 1140 gràcies a la iniciativa d’Amadeu III de Savoia amb monjos vinguts des de l’abadia de Fontenay (Costa d’Or) encapçalats per l’abat Lambert, considerat germà de sant Pere de Tarentesa. Fou suprimit amb la Revolució, quan ja estava en plena decadència. Només es conserven alguns vestigis.

Filiació de Chézery
Segons l'Originum Cisterciensium
(L. Janauschek, 1877)

Abadia de Claravall (Aube)
Abadia de Fontenay (Costa d’Or) / 1119
Abadia de Chézery / 1140

Saint-Sulpice
Saint-Sulpice de Thézillieu
 Mapa de França (Cassini de Thury, 1759-62)
Bibliothèque nationale de France

En aquest lloc hi havia un priorat de Cluny (Saint-Sulpice-le-Vieux) des de començament del segle XII que el 1130 va adoptar l’observança cistercenca passant a dependre de l’abadia de Pontigny (Yonne). Des d’aquesta casa es va fundar l’abadia de Chassagne, ara desapareguda, a més d’altres tres a Itàlia. Després de la Revolució les restes arquitectòniques es van anar perdent i ara només es conserven algunes ruïnes.

Filiació de Saint-Sulpice

Abadia de Pontigny (Yonne)
Abadia de Saint-Sulpice / 1133
Abadia de Santa Maria di Falleri (Laci) / 1143
Abadia de San Martino al Cimino (Laci) / 1150
Abadia de Chassagne (Ain) / 1162
San Sebastiano Fuori le Mura (Laci) / 1171

Chassagne
Abadia de Chassagne
Bibliothèque nationale de France

El 1145 el senyor de Villars va donar el lloc de Chassagne a l'abadia de Saint-Sulpice (Ain) que hi va establir una granja. Més endavant, el 1162 es convertiria en un monestir cistercenc. A mitjan del segle XVI va adoptar el règim de comenda. Quan va arribar la Revolució la casa es trobava en plena decadència, un cop clausurada es van anar perdent pràcticament totes les seves dependències.

Filiació de Chassagne

Abadia de Saint-Sulpice (Ain) / 1133