Abadia de Belmont
Abbaye de Belmont / Bellus-Mons
< anterior Inici França Gran Est Alt Marne següent >

Alt Marne

Es tracta d’una abadia cistercenca femenina fundada en època del bisbe de Langres Guillenc d'Aigremont (1125-1136) i impulsada pels senyors d’Achey i els de Coublanc. L’abadia de Notre-Dame de Tart (Costa d’Or) també va intervenir en la creació de la nova casa, fet que es va produir probablement entre els anys 1126 i 1127. La primera abadessa fou Petronila de Coublanc, potser germana dels fundadors que també es van encarregar de dotar econòmicament la nova casa. El 1147 el papa Eugeni III va atorgar una butlla on prenia la casa de Belmont sota la seva protecció. Honori III va emetre també una butlla l’any 1222 en la que confirmava els béns del monestir.

Belmont
Abadia de Belmont

Cistercenques

Belmont
Abadia de Belmont

Belmont
Abadia de Belmont

Fou un monestir modest, amb dependència de la casa mare de Tart, després d’uns anys de certa prosperitat durant el segle XIV va patir els efectes de les guerres que afectaven la regió, fets que es van veure agreujats a causa de la pesta. A l’ombra del monestir es va formar un petit nucli de població. Encara hauria de patir la destrucció de l’abadia l’any 1569 i novament el 1636 el que va obligar les monges a deixar la casa que va quedar abandonada fins el seu retorn, el 1642. La casa es va restaurar durant els anys següents i en el segle XVIII, però la Revolució va acabar amb la vida monàstica en aquest indret entre el 1790 i 1792.

Belmont
L'abadia de Belmont