Monestirs de
Catalunya
Trinitaris Convent de la Santíssima Trinitat de Piera
< anterior Inici Catalunya Anoia Piera següent >
castellano
cercador contacte facebook

Anoia

S’ha dit que el convent dels trinitaris fou fundat el 1205 per sant Joan de Mata. Primer es va establir extramurs però més tard va passar a l'antic hospital, a la plaça Major. De totes maneres, no està documentada la presència dels trinitaris al segle XIII. L’any 1335 l’hospital de Sant Francesc, vinculat a la parròquia, passava per una època de dificultats econòmiques i fou ofert juntament amb la capella de Sant Francesc als trinitaris que ja es trobaven a la població o bé van arribar amb aquest motiu. Aquest canvi va comportar friccions entre els frares i la parròquia. Finalment els trinitaris no van poder treure aquella institució de les penúries econòmiques que passava i van deixar el centre assistencial.

L'edifici es va refer completament al segle XVIII. A l'exclaustració (1835) el lloc tenia al voltant d'una dotzena de frares. Després fou convertida en casa consistorial fins que el 1926 l'ajuntament es va traslladar a un nou edifici i enderrocà l'anterior per aixecar en el seu solar el mercat municipal.

Joan de Mata
Sant Joan de Mata, el fundador
Detall de Gozos de San Juan de Mata confesor y fundador de la orden trinitaria Redencion de Cautivos (1868)
Bibliothèque numérique de la MCA de Montpellier


Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Barcelona: Imp. Fco. J. Altés, 1906
- SABATÉ, Flocel i altres. Història de Piera. Lleida: Pagès Editors, 1999
 

Situació:

No hi ha restes del convent trinitari
 

 
Baldiri B. - Juliol de 2012