Monestirs de
Catalunya

Sant Jaume de l'Espasa

Monestir de Santa Maria de Jonqueres
< anterior Inici Catalunya Barcelonès Barcelona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Barcelona / Casc antic
 
< monestirs imprescindibles... >

Origen

El 1214 el bisbe de Barcelona, Berenguer de Palou, va impulsar la fundació d’un monestir de benedictines a Sabadell (Santa Maria de Jonqueres de Sabadell). El 1234 el cenobi es va incorporar a l’orde de Sant Jaume de l’Espasa. Més endavant hom va gestionar el seu trasllat a Barcelona.

Santa Maria de Jonqueres
Fotografia de mitjan del segle XIX, amb el claustre original

Santa Maria de Jonqueres
Portal del monestir de Jonqueres, el 1868
Imatge cedida per l'Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes
Santa Maria de Jonqueres
Emplaçament original del monestir

Trasllat a Barcelona

L’any 1270, Jaume el Conqueridor va fer donació d’uns terrenys a la ciutat on les monges vingudes de Sant Vicenç van aixecar un monestir, que el 1273 ja era ocupat. Es veu que el lloc no era l’adient i Jaume II va efectuar una nova donació de terrenys el 1293, on es va aixecar el nou monestir, que va començar a tenir activitat l’any 1300. Aquesta nova ubicació és la que van tenir fins el segle XIX.

Santa Maria de Jonqueres
L'església al carrer d'Aragó


Santa Maria de Jonqueres
Interior de l'església

Santa Maria de Jonqueres
El claustre


La comunitat estava, bàsicament, formada per filles de la noblesa. Dins el monestir es mantenia un cert estatus social; es disposava de llocs d’habitatge, majoritàriament de propietat, on s’agrupaven per parentesc o afinitat, amb novícies que rebien educació al costat de les monges professes. Com a fet, si més no, curiós, les monges podien tenir esclaus, amb l’oportuna autorització. Les normes de la comunitat eren molt relaxades en relació amb el que era habitual en altres establiments. Més endavant aquestes normes es van endurir. En l’orde de Sant Jaume les monges es podien casar, situació que pràcticament no es va donar abans del segle XVI.

Santa Maria de Jonqueres
Planta del monestir de Jonqueres, el 1858
Segons Miquel Garriga i Roca. "Quarterons", núm. 33
Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona


El 1697 el convent fou víctima d’un bombardeig i calgué portar a terme importants obres de reparació, fet que es va repetir en el setge de 1714. Com en tants altres establiments, el segle XIX va portar la decadència i tancament del monestir. El 1808 van entrar-hi els francesos, que van fer fora la comunitat, que es va dispersar. El 1814 hom va ordenar la restitució de la situació, però aquesta no es va arribar a fer efectiva mai. Des de l’època dels francesos el lloc es va utilitzar com a hospital militar, funció que es va mantenir posteriorment. El 1868 es va ordenar la seva demolició i el trasllat de l’església i el claustre a la nova parròquia de la Concepció, creada el 1871. L’església es va traslladar només canviant de lloc la porta d’entrada, que abans era al lateral i en la nova funció, als peus de la nau; s’hi va afegir el campanar de la desapareguda església de Sant Miquel. El claustre també es va traslladar, bé que reduït en les seves dimensions.

Santa Maria de Jonqueres
El claustre


Els edificis

El monestir de Jonqueres ha desaparegut completament en la seva ubicació original. La seva església era d’una única nau, amb capelles laterals i absis poligonal es va aixecar entre els anys 1318 i 1448, fou refeta després del bombardeig de 1697. El claustre, rectangular era de grans dimensions (amb galeries de 21 i 12 arcs) i amb dos pisos, el que fa un total de cent trenta-dos arcs gòtics. Fou començat en època de Pere el Cerimoniós, que el 1366 va fer una donació per començar l’obra. Hi havia un altre pati. Al voltant d’aquests dos espais es trobaven les construccions monàstiques i molt particularment les cases que servien de residència a les religioses. També disposaven de llocs comuns, com ara el refetor, però s’utilitzava en comptades ocasions.

Santa Maria de Jonqueres Santa Maria de Jonqueres
Superposició aproximada del monestir amb el plànol actual de la zona

Santa Maria de Jonqueres
Església de la Concepció

Santa Maria de Jonqueres
El claustre

Santa Maria de Jonqueres / L'Enrajolada
Escut procedent del monestir de Jonqueres
Museu Santacana, L'Enrajolada. Martorell


Bibliografia:
- Balnca Montobbio i altres. La parròquia de la Puríssima Concepció en el seu 125è aniversari. Barcelona 1871-1996. Parròquia de la Puríssima Concepció. Barcelona, 1997
- Maria-Mercè Costa. El món de les dames de Jonqueres. Pagès Editors. Lleida, 2005
- Jordi Peñarroja. Edificis viatgers de Barcelona. Llibres de l’Índex. Barcelona, 2007
Enllaç
Parròquia de la Concepció

Situació:

1 - El monestir es trobava al xamfrà entre Via Laietana i carrer Jonqueres
2 - A la parròquia de la Concepció es conserva parcialment el monestir traslladat
 
 

Parròquia de la Concepció


 

Situació del monestir a la Barcelona
de començament del segle XVIII

Santa Maria de Jonqueres

Baldiri B. - Abril de 2006 / Actualitzat juliol de 2018