Canònica de Sant Martí Sacosta

Sancti Martini de Chosta / Sant Martí Ça Costa

(Girona, Gironès)

Sant Martí Sacosta
Sant Martí Sacosta

La primera notícia de l'església de Sant Martí és una donació a favor seu, que porta la data de 898, l'indret on s'aixecava el temple estava situat extramurs, al costat sud del recinte d'època carolíngia. Tot i això, cal tenir en compte que en aquest lloc es va trobar un fragment de cancell tardoantic reutilitzat cap al 900 per gravar l'epitafi d'un personatge anomenat Teudus. És possible que la peça procedís d'un altre indret, però el més probable és que sigui d'una església anterior, que s'hauria perdut en alguna incursió islàmica.

Sant Martí Sacosta
Sant Martí Sacosta

A mitjans del segle XI l'església es va reconstruir i després de passar per diverses mans, el 1152 fou cedida a l'abat de Sant Joan de les Abadesses, en aquell moment ocupat per canonges de Sant Agustí, perquè hi fundés una comunitat de monges, cosa que no va tenir lloc fins al 1164 amb la creació d'una canònica agustiniana masculina regida per Arnau de Montbós, antic canonge de Lledó. La fundació fou confirmada amb una butlla d'Alexandre III de l'any 1166. Es documenten enfrontaments entre els anys 1255 i 1340 amb els dominics, establerts molt a prop.

A mitjans del segle XV entrà en decadència, situació que es va accentuar al segle següent quan va passar a estar dirigida per abats comendataris. La canònica es va dissoldre el 1581 i l'edifici va passar a mans dels jesuïtes a qui hom deu gran part de les construccions actuals. En ser expulsats, el lloc va esdevenir seu del seminari. Més endavant s'utilitzà de caserna i de presó i ara una part de l'edifici és utilitzat per la Universitat.

Sant Martí Sacosta
Sant Martí Sacosta