Santa Bathilda, reina
Bathilde, Balthilde, Batilda
< índex castellano >

La tradició considera que Bathilda era de sang reial tot i que hi ha dubtes pel que fa a la seva ascendència. Fou capturada a la Gran Bretanya, portada a la Gàl·lia i venuda com esclava va anar a parar a les mans d’Erquinoald, majordom de palau de Nèustria en època de Clodoveu II (639-657) on va gaudir de la vida de la cort i es va casar amb aquest darrer esdevenint reina dels francs. Amb Clodoveu va tenir tres fills, Clotari, Khilderic i Teodoric. El 657 va quedar vídua prenent les funcions de reina regent a causa de la minoria d’edat de Clotari, és en aquesta època que va destacar per la seva inclinació religiosa, envoltant-se de personatges que la van ajudar en aquest sentit com ara Genesius després bisbe de Lió, Chrodobert bisbe de París, sant Audoè bisbe de Rouen o Sant Leodegari bisbe d’Autun.

Corbie
Abadia de Saint-Pierre de Corbie

Aquests personatges van influir en la seva tasca de protecció de monestirs: Jumièges (Sena Marítim), Saint-Wandrille de Fontenelle (Sena Marítim), Luxeuil (Alt Saona), Jouarre (Sena i Marne), Saint-Denis (Sena Saint-Denis) o Saint-Germain-des-Prés (París) entre altres foren beneficiaris de les accions de Bathilda. A més va fundar directament l’abadia de Saint-Pierre de Corbie (Somme) i va intervenir decisivament en el rellançament de l’abadia de Notre-Dame de Chelles (Sena i Marne). A causa d’intrigues de palau, cap el 673 es va veure obligada a recloure’s a l’abadia de Chelles on va morir el 680. Fou enterrada i venerada en aquest monestir.

Jumièges
Abadia de Jumièges