Donat d’Orleans. Donat de Sisteron, sant i eremita
< índex castellano >

Donat va néixer a Orleans (Loiret), segons la tradició va voler retirar-se per practicar l’eremitisme. Després d’una visita a la tomba de sant Martí fou acollit a la diòcesi de Sisteron (Alps de l'Alta Provença) on va ocupar un eremitori a la zona de Lure. Va protagonitzar diversos episodis miraculosos entre el quals l’enfrontament amb el diable en forma de drac i la seva intervenció en la curació de la filla d’un alt dignatari, el que va comportar la conversió de tota la seva família. La seva fama de taumaturg es va escampar i va arribar a reunir alguns seguidors al seu voltant. Després de la seva mort, l’any 522, es va establir un petit monestir en aquell lloc, amb diverses construccions, la més important de les quals és la capella i priorat de Sant-Donat-le-Bas (Montfort, Alps de l'Alta Provença). Prop seu hi ha l'antiga abadia de Lure, on la tradició diu que el sant hi va viure un cert temps.

Saint-Donat
Saint-Donat-le-Bas