Sant Sabí i sant Cebrià de Poitou, màrtirs
< índex castellano >

Es tracta de dos personatges, la llegenda dels quals és d’elaboració tardana, molt possiblement aquesta es va anar desenvolupant per la necessitat d’explicar l’origen de les relíquies que es conservaven als monestirs de Saint-Savin-sur-Gartempe i de Saint-Cyprien de Poitiers. Hom considera a Sabí i Cebrià germans, originaris d’Amfípolis (Grècia) o també de la mateixa Gàl·lia i situant la seva vida durant el segle V. Segons la primera versió foren perseguits al seu país natal i van arribar a la Gàl·lia, on finalment foren capturats i martiritzats prop del lloc on ara s’aixeca el monestir de Saint-Savin on més endavant foren enterrats. Finalment el cos de sant Cebrià fou traslladat a l’abadia que duu en seu nom, a Poitiers.

Saint-Savin
Monestir de Saint-Savin