Monestirs de
Catalunya
Franciscans Convent de Sant Francesc de Cervera
< anterior Inici Catalunya Segarra Cervera següent >
castellano
cercador contacte facebook

Segarra

La notícia més antiga dels framenors de Cervera és una donació realitzada l’any 1235 al seu favor; per altra banda, els terrenys on es va edificar el convent els va cedir Jaume I l’any 1245, tot plegat fa pensar que els franciscans ja havien arribat a aquesta ciutat deu anys abans d’obtenir aquells terrenys. Una tradició diu que el monestir hauria estat fundat per sant Francesc al seu pas per Cervera. La construcció del nou convent ja havia començat el 1246, quan l’arquebisbe de Tarragona va concedir indulgències a qui participés en l’obra. En anys següents (1283, 1305 i 1332) consten adquisicions efectuades pels framenors de terrenys veïns al convent, el que deixa veure el bon estat econòmic de la casa.

Sant Francesc de Cervera
El segon convent dels franciscans a Cervera,
després ocupat pels mínims i ara desaparegut
D'una fotografia estereoscòpica d'Eduard Royo, sense data (començament del segle XX?)
Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya


A més, els franciscans es van veure beneficiats amb més donacions, efectuades per Alfons III d’Aragó, Jaume el Just, Pere el Cerimoniós... Aquest convent va quedar destruït el 1465 a causa de la guerra Civil Catalana, primer pel propi setge a la ciutat i després quan es va ordenar arrasar les restes que quedaven; la comunitat es va veure obligada a traslladar-se a la ciutat, on ocuparen la part que els fou cedida de l’hospital de Castelltort. Una butlla del papa Pau II (1467) va concedir permís als franciscans per aixecar un nou convent en terrenys propers a l’hospital, aprofitant la pedra del derruït convent. Es va aixecar una església al costat de l’hospital que es va consagrar l’any 1468 i després, els espais conventuals.

Sant Francesc de Cervera
Situació del segon convent dels franciscans a Cervera
Plànol de la ciutat: Cervera (1930)
Institut Cartogràfic de Catalunya


A causa de la destrucció del primitiu convent, es va encetar un litigi entre els observants i conventuals pel que fa als drets sobre les restes de la casa, que de fet havia quedat arrasada. L’any 1500 es va dictar sentència a Barcelona sobre la causa a favor dels conventuals, tot i això l’any 1516 els observants van obtenir de la ciutat el permís per aixecar el convent de Santa Maria de Jesús al lloc que havia ocupat l’antic Sant Francesc, extramurs.

En el nou convent de Sant Francesc de Cervera es van celebrar alguns capítols provincials, el primer l’any 1448 al convent primitiu, un altre el 1501 al nou i un tercer el 1537. Els conventuals van estar-se en aquest nou convent fins que el 1567 la casa va passar als observants, aquests sembla que no van ocupar-lo mai i el van cedir l’any 1592 als mínims de Sant Francesc de Paula que hi van residir fins l’exclaustració, el 1835. Fou destruït el 1936.

Santa Maria de Jesús de Cervera
El convent de Santa Maria de Jesús,
aixecat en el lloc del primer convent franciscà de Cervera


Jaume I
Jaume el Conqueridor, va donar els terrenys
del primer establiment dels framenors
Imatge de Wikimedia Commons


Bibliografia:
-
BARRAQUER, Cayetano. Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Francisco J. Altés. Barcelona, 1906
- SANAHUJA, Fra Pere. Historia de la seráfica provincia de Cataluña. Barcelona. Ed. Seráfica, 1959
 

Situació:

El convent dels framenors es trobava a llevant del centre històric de Cervera (1), ara ocupat pel convent de Santa Maria de Jesús
El segon establiment es trobava prop de la Universitat (2)

 
Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat abril de 2012