Monestir de Sant Llorenç de Sous

Sant Llorenç del Mont / Sancti Laurentii de Monte

(Albanyà, Alt Empordà)

Sant Llorenç de Sous
Sant Llorenç de Sous, o del Mont

Les importants ruïnes del monestir del Mont són al vessant sud de la muntanya del mateix nom que domina la població de Beuda (Garrotxa). El monestir pertanyia a l’antic municipi de Bassegoda, que el 1968 es va agregar al d’Albanyà, a l’Alt Empordà, passant a aquesta darrera comarca tot i que geogràficament està situat a les valls garrotxines.

Façana de l'església

La primera notícia que fa referència a l’església de Sant Llorenç del Mont és en un precepte de Carles el Calb de l’any 871 concedit a Sant Aniol d'Aguja on es confirmaven els béns d’aquell monestir, entre els quals aquesta cel·la. Després l'església va passar a mans del comte Radulf de Besalú (887) i el 899 al bisbat de Girona. El 922 el monestir de Sant Aniol es va abandonar i, segurament, la seva comunitat es va traslladar a aquest de Sant Llorenç. L'any 1002 la cel·la de Sant Llorenç figura en una butlla de confirmació de béns atorgada pel papa Silvestre II i dirigida al bisbe Odó de Girona.

Desvinculat de Sant Aniol i des del 1003 del bisbat de Girona, el monestir sota la direcció del seu abat Abbo, participava en la política del comtat de Besalú i rebia protecció dels comtes, hi ha constància d’una deixa testamentària a favor d’aquesta casa efectuada pel comte Bernat Tallaferro l’any de la seva mort (1020). En endavant es troben altres donacions, algunes de les quals de la casa comtal de Barcelona. Entre el 1311 i 1318 l’abat Bernat va construir el santuari de la Mare de Déu del Mont, situat al cim de la muntanya tot i que, segurament, la capella existia des de molt abans. L’època de màxima prosperitat es va desenvolupar fins el primer quart del segle XV quan va començar a tenir problemes econòmics, situació que es va agreujar amb els terratrèmols (1427-29) que van arruïnar l’església.

L'església nova

El 1438 la comunitat només era de dos monjos, més endavant el lloc es troba habitat per clergues seculars. El 1592 el papa Climent VIII va posar Sant Llorenç sota la tutela del monestir de Sant Pere de Besalú i el 1605 va quedar definitivament unit a aquest darrer que es va encarregar d’atendre el lloc mantenint la parròquia de Sant Llorenç de Sous fins que el 1835 es va suprimir el monestir de Besalú, en endavant els clergues de la Mare de Déu del Mont s’encarregarien de mantenir la petita església que s’havia habilitat en una de les dependències del claustre. Consta que l’església del monestir tenia també funcions parroquials, servint al petit poble de Sous, després de l’exclaustració aquesta fou la única funció que s’hi mantenia, depenent des de l’any 1831 del bisbat i no del monestir de Besalú.

En una visita pastoral del 1860 hi consta que el lloc es trobava en un estat calamitós. Mentre, des del 1843 Sous havia estat annexat a Bassegoda. Paral·lelament l’església de Sous es va anar abandonant (es va mantenir fins el 1936) a favor de la del santuari del Mont, al cim, un important centre de devoció popular. A banda de restes d’una església primitiva (del segle XI) es conserven estructures importants de l’església romànica de planta basilical de tres naus rematades amb absis semicirculars, aquesta església va resultar greument malmesa arran dels terratrèmols (c1428) i només es va recuperar la nau adossada al claustre. Posteriorment, ja després de la desamortització, es va habilitar una de les dependències del claustre transformant-la en l’església parroquial de Sous, que es va mantenir fins la guerra Civil, moment en que tot el conjunt va quedar abandonat.

Galeria del claustre

Carles el Calb