Cistercenques Monestir de San Feliu de Cadins
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Cabanes següent >

Alt Empordà

Tot i que hom diu que Cadins va ser fundat pels templers, aquesta afirmació no és documentada. Aquest lloc és conegut com monestir cistercenc femení, fundat des de Valldemaria de Maçanet de la Selva poc abans del 1169. Una butlla del papa Alexandre II d’aquella data va posar la casa de Valldemaria sota la direcció de Cadins. Tot i que la mateixa butlla també la va deixar oficialment sota l’advocació de Santa Maria, va continuar coneixent-se amb el nom original de Sant Feliu.

Sant Feliu de Cadins

En el segle XIII va viure una època d'esplendor, però va entrar en decadència al segle XIV. Les monges que l'ocupaven van abandonar-lo el 1492 per motius de seguretat i el mal estat de les construccions i es van traslladar a l'església de Santa Susanna del Mercadal, a Girona on continuaren la seva activitat tot conservant la propietat de Cadins.

Interior de l'antiga església, 1918
D'una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany