Canonges agustinians Monestir de Santa Maria de Lledó
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Lladó (Lledó) següent >

< monestirs imprescindibles... >

El lloc de Lledó ja és esmentat el 977 i l'església de Sant Feliu el 1017. La fundació del monestir tingué lloc el 1089, quan els esposos Adalbert i Alamburga, van reconèixer que tenien injustament diverses propietats a les rodalies que els seus avantpassats havien usurpat, i decidiren renunciar als seus drets en benefici dels clergues que hi farien vida regular. El bisbe de Girona decretà que els preveres hi visquessin sota la regla de sant Agustí.

Santa Maria de Lledó

Portal de l'església

La façana

Poc a poc la comunitat s'anà enriquint gràcies a diverses donacions. En temps del prior Arnau de Coll (1136-1196) començà la construcció de l'església actual i les noves dependències, les que es encara conserven bastant malmeses, però. A començament del segle XIII i gràcies a un deixa important, el priorat va fundar un Hospital de Pelegrins. L'època d'esplendor perdurà fins el 1592, quan la canònica fou secularitzada pel papa Climent VIII. Des d'aleshores subsistí com a col·legiata fins el 1835, quan els clergues es van veure obligats a abandona-la.

Detall de la portada

Espai de l'antic claustre