Canònica de Sant Martí Sacosta
< anterior Inici Catalunya Gironès Girona següent >

Gironès

L'església de Sant Martí ja existia el 898. En la segona meitat del segle XI es va reedificar de nou. Després de passar per diverses mans, el 1152 fou cedida a l'abat de Sant Joan de les Abadesses, en aquell moment ocupat per canonges de Sant Agustí, perquè hi fundés una comunitat de monges, cosa que no va tenir lloc fins el 1164 amb la creació d'una canònica agustiniana masculina regida per Arnau de Montbós, antic canonge de Lledó. Es documenten enfrontaments entre el 1255 i 1340 amb els dominicans, establerts molt a prop.

Sant Martí Sacosta
Sant Martí Sacosta

A mitjan del segle XV entrà en decadència, situació que es va accentuar al segle següent quan va passar a estar dirigida per abats comendataris. La canònica es dissolgué el 1581 i l'edifici va passar a mans dels jesuïtes a qui hom deu gran part de les construccions actuals. En ser expulsats, el lloc va esdevenir seu del seminari. Més endavant s'utilitzà de caserna i de presó i ara una part de l'edifici és utilitzat per la Universitat.

Sant Martí Sacosta
Sant Martí Sacosta