Priorat de Santa Maria de l'Om
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Masarac següent >

< monestirs imprescindibles... >

El priorat s'aixeca en un indret ja habitat en època romana. Santa Maria de l'Om és una de les esglésies que passaren a dependre el 1093 de la canònica de Vilabertran. La fundació del priorat canonical augustinià sembla que es produí vers el 1139; hom coneix priors de l'Om des del 1142 fins a mitjan del segle XV, en que s'extingí la comunitat.

Santa Maria de l'Om
Santa Maria de l'Om

Santa Maria de l'Om
Santa Maria de l'Om

Santa Maria de l'Om
Portal de l'església

Hi ha constància que el 1314 només residien a l'Om quatre clergues regulars amb el seu prior. El priorat fou definitivament suprimit el 1592 pel papa Climent VII, al mateix temps de la secularització de Vilabertran.

Santa Maria de l'Om
Detall del portal