Benedictins Monestir de Sant Feliu de Guíxols
< anterior Inici Catalunya Baix Empordà Sant Feliu de Guíxols següent >

Baix Empordà

< monestirs imprescindibles... >

El monestir de Sant Feliu està dedicat al màrtir d’origen africà que va predicar en aquestes terres i que va morir a ran de les persecucions de Dioclecià, a començament del segle IV; s’ha considerat que aquest episodi va tenir lloc a la mateixa ciutat de Sant Feliu de Guíxols. Hom desconeix la data concreta de la seva fundació, s’ha dit que podria tractar-se d’una iniciativa de Carlemany, a finals del segle VIII, però el més possible és que això s’hagués produït a començament del segle X, quan es repoblava el territori. El primer document que esmenta directament aquest establiment està datat en l’any 968, quan el rei carolingi Lotari va autoritzar l’abat Sunyer dirigir alhora els monestirs de Sant Feliu i Sant Pol del Maresme, però de forma indirecta hom sap que ja existia el 947.

Sant Feliu de Guíxols
El monestir de Sant Feliu de Guíxols

Entrada a l'església i torre semicircular del Fum

La primera església monàstica, que possiblement s’hauria aixecat en el lloc d’un antic edifici anterior, va quedar destruïda per una invasió sarraïna, el 965. L’abat Sunyer, el primer conegut, es va encarregar de reconstruir el monestir, un edifici romànic entre torres de defensa, que possiblement ja existien anteriorment. En aquesta construcció hi van participar importants personalitats de l’època, com l’abat Oliba i la comtessa Ermessenda de Barcelona. El 1117 hi hagué un intent, fins i tot emprant la força, d’unir-lo a La Grassa que no va tenir èxit. A ran de la intervenció del monestir en la conquesta de Mallorca, aquest va rebre algunes possessions a l’illa.

Façana de ponent

La Porta Ferrada

Torre del Fum

El 1285 un episodi bèl·lic protagonitzat per l’exèrcit francès va malmetre un altre cop el monestir, que es va haver de restaurar. Poc després, i com a conseqüència del gran desenvolupament que tenia la vila, el monestir va emprendre la tasca de renovar i ampliar l’església. El 1317 van començar aquelles obres i a mitjan del mateix segle l’antiga capçalera romànica havia quedat substituïda pels nous absis gòtics. A finals de segle, la nau va resultar també modificada, refent una part de la mateixa amb una construcció gòtica i restant encara els peus de la nau antiga, més baixa i ocupada pel cor monàstic.

Convent del segle XVIII

Una butlla del papa Adrià VI va unir aquest monestir a la Congregació de San Benito de Valladolid (1515). Al segle XVIII es van portar a terme obres importants al conjunt monàstic, que va renovar totalment les seves dependències auxiliars. També hi havia el projecte de refer l’església, però no es va portar endavant i només es van fer petites reformes que no la van afectar en profunditat. En el segle XIX es va produir una exclaustració temporal de la comunitat (1820-1823) i la definitiva el 1835.

L'Arc de Sant Benet, antiga entrada al recinte monàstic

Arc de Sant Benet

L’església va continuar amb les seves funcions parroquials però va patir destruccions en diverses ocasions, sobretot en el seu mobiliari. El 1931 es van portar a terme obres de restauració i consolidació de l’església, particularment la Porta Ferrada. El 1936 va significar un nou episodi de pèrdua de patrimoni mobiliari i després de la Guerra Civil es va tornar a restaurar l’edifici.

Portal de l'edifici del segle XVIII

Portal de l'església

La part visible més antiga del monestir de Sant Feliu de Guíxols és el sector de ponent de l’església on se situa la Porta Ferrada i les torres de defensa (la del Corn, amb una base romana, i la del Fum). La capçalera, a llevant, és gòtica del segle XIV.

Interior de Sant Feliu de Guíxols

Les voltes gòtiques