Monestir de Sant Joan de Jerusalem de Tortosa

Sant Joan de la Ràpita / Santa Maria de la Ràpita / Hospitaleres de Tortosa

(Tortosa, Baix Ebre)

Sant Joan de Jerusalem de Tortosa

La casa de les hospitaleres de Tortosa es va fundar el 1579 amb les monges que es van traslladar a aquest indret des del seu monestir de Santa Maria de la Ràpita, que no reunia les condicions adients pel seu desenvolupament, particularment a causa del perill dels pirates que les amenaçava.

El primer monestir a la ciutat (núm. 37)
Detall d'un plànol de Tortosa del 1708
Bibliothèque nationale de France

La construcció de la nova casa va començar el 1580 en el lloc on els trinitaris havien establert el seu primer convent a Tortosa i que llavors estava en ruïnes. Després de les obres, es va poder ocupar l'any 1587. En aquell lloc, proper a l'Ebre, van patir les inundacions del 1599, 1605, 1617 i encara més endavant, en aquelles ocasions les monges es van veure obligades a refugiar-se al monestir Santa Clara, situat en un indret més elevat i arrecerat. A començament del segle XVIII es van emprendre obres de millora de la defensa de la ciutat i es va modificar el traçat de les muralles; això va significar l'enderroc d'aquell establiment.

Malgrat la precària situació de la comunitat a causa de la seva decadència, es va bastir un nou convent en un lloc més elevat, prop de Santa Clara, aquest nou edifici es va inaugurar el 1734. A començament del segle XIX va patir els trasbalsos propis de l’efecte de la guerra del Francès, després els de l’onada desamortitzadora que va obligar la comunitat a atendre la població, dedicant-se a l’ensenyament o la beneficència. Més endavant, el monestir també es va veure afectat per la guerra Civil, amb la dispersió de la comunitat i el saqueig de la casa. Un cop recuperada la situació, van poder mantenir-se fins que, el 1967, a causa de la seva decadència, les monges es van traslladar a Gandia. Ara l’església i convent estan ocupats per diversos organismes.