Monestir de l'Assumpció de Mataró

Caputxines de Mataró

(Mataró, Maresme)

L'Assumpció de Mataró

El convent de les caputxines de Mataró es va fundar el 1729 gràcies a la iniciativa de Pau Martí, el seu promotor. La primera pedra de l'edifici es va posar l'any següent a l'Esplanada, al camí que comunicava el convent dels Caputxins i Mataró. La construcció es va fer amb rapidesa i el 1736 es va donar per acabat.

Era un edifici pensat per una trentena de monges, però aquestes no hi van ingressar fins el 1741, eren religioses que procedien de Santa Margarida la Reial de Barcelona. Inicialment, la comunitat va viure moments difícils, fins que al darrer quart del segle XVIII es va consolidar. El 1808 va patir els efectes de la guerra del Francès, tot i que la comunitat no va abandonar l'establiment, va veure's espoliada d'objectes de valor. El 1823, amb el Trienni Liberal, van haver d'abandonar la clausura i refugiar-se al convent de Sant Josep, dels carmelites descalços, a la mateixa ciutat. El 1835 l'acció contra els convents també va tenir el capítol de Mataró, però mentre les altres comunitats van haver d'abandonar-los, les caputxines, amb penes i treballs, no van haver de sortir del recinte.

Altre cop, ara el 1843, el convent va patir els efectes d'un escamot revolucionari que es va fer fort al mateix monestir. Entre el 1869 i 1881, amb el desig de reduir el nombre de monestirs, les autoritats van obligar a unificar els de Santa Margarida la Reial de Barcelona i el de Mataró: les dues comunitats es van aplegar en aquest fins que van poder tornar. Ja al segle XX, durant la guerra Civil, el convent va resultar malmès i incendiat.

Interior de l'església, dibuix de M. Ribas publicat a
El convento y comunidad de monjas... (1931)