Carmelites descalces

Monestir de la Immaculada de Mataró
< anterior Inici Catalunya Maresme Mataró següent >

Maresme

Aquest monestir fou fundat a iniciativa de Joan Pongem, qui va deixar en testament els fons necessaris per portar-la endavant. La seva vídua, Isabel Cecília, va ingressar a l’orde carmelità a Barcelona el 1648 i el mateix any va fer-se efectiva la fundació del convent de Mataró establint-se a la casa familiar dels Pongem, que es va dedicar a la Immaculada Concepció. El 1676 van comprar un solar a Les Quintanes, més allunyat del centre, i tot seguit s'iniciaren les obres de construcció d’un nou establiment ja que la casa anterior no reunia les condicions necessàries, el 1685 fou inaugurat el nou monestir situat en el lloc que avui ocupa la plaça de les Tereses. El 1686 participaren en la fundació del convent de Lleida.

Immaculada de Mataró
La Immaculada de Mataró

El 1808, amb l'entrada de l'exèrcit francès a la ciutat, el monestir fou assaltat i les monges hagueren de fugir per mar i refugiar-se a Tarragona i més tard a Reus, no fou fins el 1810 que començaren a retornar a Mataró. Després de la inestabilitat generada durant el Trienni Liberal, el 1835 aquest monestir va acollir la comunitat carmelitana de Barcelona, que s’hi va refugiar. El 1885 fundaren el monestir de Puigcerdà. El 1936 el convent va resultar incendiat i enderrocat. El 1939, amb l’entrada dels franquistes les monges van poder tornar a la ciutat i obrir un nou establiment provisional, per instal·lar-se finalment (el 1954) al monestir actual, a la part alta de la ciutat, on resideixen.

La plaça de les Tereses