Franciscans observants Convent del Remei de Vic
< anterior Inici Catalunya Osona Vic següent >

Osona

L’origen d’aquest establiment monàstic cal cercar-lo en una capella erigida a la Mare de Déu del Remei fora ciutat, prop de la carretera de Barcelona. Més endavant els franciscans que es trobaven a Sant Tomàs de Riudeperes van interessar-se en l’erecció d’un hospital, o més aviat infermeria, en aquest lloc i van arribar a un acord amb el sacerdot que tenia cura de la capella i les autoritats eclesiàstiques per portar endavant la iniciativa.

El Remei de Vic
El Remei de Vic

El Remei de Vic
El claustre del Remei, abans de la seva destrucció

El Remei de Vic
Estat actual dels arcs del claustre

El 1624 van aconseguir les pertinents autoritzacions, van prendre possessió del lloc i fundar la infermeria. El lloc va mantenir la devoció popular a la Mare de Déu del Remei alhora que els mateixos religiosos van anar prenent prestigi entre la població. A causa d’això, hom va prendre la iniciativa d’aixecar un convent en aquest indret i el mateix bisbe de Vic, Antoni Pascual, va finançar les obres de les primeres construccions, l’any 1685. En el Capítol Provincial de Reus, de 1693, es va donar la categoria de convent a aquest establiment. Les obres del nou edifici es van seguir durant el segle XVIII i el 1743 es va posar la primera pedra de l’església conventual, que es va poder consagrar el 1753.

El Remei de Vic
L'església del Remei

L’any 1822 el convent del Remei fou ocupat i desallotjat militarment, alguns dels frares van poder fugir però la majoria foren empresonats a Barcelona, mentre que l’establiment abandonat era víctima del saqueig. Més endavant van poder refer la casa però amb la desamortització de 1835 el lloc fou clausurat un altre cop. El 1842, el convent va passar a ésser utilitzat com caserna, però després va retornar a l’Església, altre cop caserna fins que el 1879 fou lliurat de nou als franciscans. El 1936 l’església va quedar destruïda i les altres dependències molt malmeses. Després de la guerra es va procedir a la seva restauració.

El Remei de Vic
El Remei de Vic després de la reconstrucció