Agustins

Convent de Santa Anna. Sants Reis. Sant Agustí de Tarragona
< anterior Inici Catalunya Tarragonès Tarragona següent >

Tarragonès

Tradicionalment hom considera que el convent el va fundar sant Paulí el 390 i que es va mantenir amb activitat fins a invasió islàmica, el 717. El cert és que la seva activitat va començar el 1590 en un establiment fora muralla, al nord d’aquesta i ocupant una església dedicada a Santa Anna propera als convents de Sant Domènec i Sant Francesc, el seu primer prior fou Andrés de Cánovas. Aquell primer convent fou enderrocat a causa de la guerra dels Segadors i el 1642 van passar a ocupar un nou establiment a la plaça del Rei, en el lloc on ara hi ha l'església de la Trinitat. El 1650 la ciutat de Tarragona fou víctima d’una greu epidèmia de pesta i el convent va convertir-se en hospital, segons Massot hi van morir la majoria de frares.

Sants Reis de Tarragona
El convent dels Sants Reis de Tarragona

Santa Anna
El primer convent de Santa Anna de Tarragona
Detall de Vista de Tarragona (Anthonis van den Wyngaerde, 1563)
Imatge de Wikimedia Commons

Santa Anna
Situació del convent de Santa Anna
Detall de Plan de Tarragone
Calbet (1643)
Bibliothèque nationale de France

El 1780 els fou cedit el col·legi dels Sants Reis que tenien els jesuïtes i que havia quedat sense comunitat arran de la seva expulsió, amb aquest trasllat els trinitaris (que s’estaven a l’església del Miracle) es van instal·lar a la plaça del Rei, a la casa de Santa Anna que des d’aquell moment va passar a ésser coneguda com dels Trinitaris. Degut a la guerra del Francès el lloc es va convertir temporalment en caserna, el que va comportar que patís greus destrosses. El 1821 els agustins foren expulsats i la casa ocupada per una caserna, el 1828 encara no havien marxat aquelles tropes ocupants. Es va abandonar definitivament el 1835, amb l'exclaustració, l'església conservà les seves funcions, novament ocupada pels jesuïtes.

La Trinitat de Tarragona
L'església de la Trinitat