Monestir de Rueda

Salz / Juncería / Juncaria / Rota / Nuestra Señora de Rueda

(Sástago, Saragossa)

Monestir de Rueda
Monestir de Rueda
Plaça de San Pedro, façana de l'església

El monestir cistercenc de Nuestra Señora de Rueda té el seu origen en l’abadia francesa de Planselve (Notre-Dame de Gimont, Occitània), que el 1152 va establir una casa al lloc de Nuestra Señora de Salz, al nord de Saragossa. Més endavant, el 1166, aquella comunitat es va traslladar a un indret més proper a la ciutat, a Nuestra Señora de la Juncería (Juncaria). Aquell monestir es va anar desenvolupant i creixent, va rebre diverses donacions, entre les quals el lloc d’Escatrón, a la riba de l’Ebre, donat per Alfons el Cast l’any 1182.

Monestir de Rueda
Monestir de Rueda
Palau de l'Abat

Els monjos de Juncaria volgueren traslladar-se a les noves possessions d'Escatrón, cosa que no van aconseguir fins a l'any 1202, possiblement a causa de la inestabilitat del territori que en aquella època estava situat en un lloc fronterer. El procés constructiu va ser llarg, el 1225 començava la construcció de l'església, amb la presència de l'abat de Gimont en el moment de posar la primera pedra de l'edifici. En aquest lloc, el monestir va tenir un desenvolupament considerable gràcies a les donacions reials, especialment a l'època de Jaume I. En el segle XIII va arribar el moment de la seva màxima esplendor, però a finals del segle XIV va començar a patir un període de decadència, que no acabaria fins a mitjan segle XVI quan va tornar a gaudir de certa estabilitat, cosa que li va permetre emprendre noves i importants obres de construcció.

La vida monàstica a Rueda va seguir fins al segle XIX, quan va patir una sèrie d'infortunis, comuns a gairebé tots els monestirs de l'època: la guerra del Francès, l'exclaustració temporal durant el Trienni Liberal (1820-23) i l'exclaustració definitiva el 1835, quan l'establiment fou tancat i els seus béns posats a la venda. Part del conjunt monàstic va esdevenir propietat particular fins que el 1990 el lloc fou adquirit per la Diputación General de Aragón, que l'any 1998 va adquirir la propietat dels edificis medievals, en poder de l'Estat fins aquell moment. Actualment, un cop restaurat, una part del monestir s'ha adaptat com establiment hoteler.

Monestir de Rueda
Monestir de Rueda