Monestirs
Monestirs de les
Illes Balears
Monestir de Santa Margalida de Palma
< anterior Inici Espanya

Illes Balears

Ciutat de Mallorca / Palma

següent  >
castellano
cercador contacte facebook

Illes Balears
Mallorca: Ciutat / Palma

Es tracta d’un monestir femení fundat a la ciutat de Palma el 1232 gràcies a la intervenció de personatges influents de l’època, relacionats amb la corona i que havien participat en la conquesta de Mallorca (1229). La primera priora de la casa fou Caterina de Torrella (1232-1269), neboda de Ramon de Torrella, primer bisbe de Mallorca (1238-1266). Hi ha una hipòtesi que relaciona la fundació d’aquesta casa amb la de Santa Maria de Jonqueres (Vallès occidental). El monestir estava situat a la Plaça del Mercat, prop de l’actual plaça Major, però aviat van modificar la seva ubicació gràcies a un pacte entre Santa Margalida i els framenors del convent de Sant Francesc que en aquell moment estava ubicat prop de la muralla, pel seu sector nord. Els franciscans havien posat la primera pedra de l’església el 1236 i arran de l’acord, van cedir el lloc a les monges de Santa Margalida, l’intercanvi va suposar que la casa de la Plaça del Mercat passés als framenors i la casa franciscana a les monges. El trasllat s’hauria efectuat entre el 1270-78, l’estada dels framenors en aquell nou lloc fou molt curta o potser no hi van anar mai, ja que es van traslladar ben aviat al lloc on van bastir el convent definitiu.

Santa Margalida
Absis de l'església del monestir de Santa Margalida

Canongesses
agustinianes


 

Santa Margalida
Santa Margalida de Palma
Absis
Santa Margalida
Santa Margalida de Palma
Portal sud de l'església

Durant la segona meitat del segle XIV es va refer l’església començada pels framenors i algunes de les altres dependències de la casa, com ara la sala capitular o el dormitori i no van anar més enllà a causa de la crisi econòmica que afectava aquesta comunitat. Durant el segle XVI la casa es va reformar pel que fa als seus costums i d’acord amb les directrius de l’època (fins i tot abans del Concili de Trento) fou una de les primeres en adoptar-les, acceptant una clausura més estricta, gràcies a això, quatre monges d’aquest monestir foren enviades al Puig de Pollença per impulsar la reforma d’aquella casa, segons les disposicions de Trento (1563) que la comunitat del Puig es resistia adoptar. També del segle XVI són les tres galeries renaixentistes del claustre que es van aixecar per completar aquest espai monàstic situat al costat nord de l’església, que ja disposava d’una primitiva galeria gòtica del segle XIII, similar a les de Sant Francesc de Palma i que tot fa pensar que haurien aixecat també els franciscans abans del seu desplaçament. Aquesta galeria del claustre encara es conserva en bona part tot i que desplaçada a Miramar. A més de la participació en la reforma del Puig de Pollença també van reformar la de Santa Magdalena de Palma (1541) i van col·laborar en la fundació del monestir de la Puríssima Concepció de Sineu i el d’Eivissa, el 1600.

Santa Margalida
Santa Margalida de Palma
Claustre
Fotografia d'homyr, a Panoramio

Santa Margalida
Predel·la de Santa Margarida
Joan Rosat (c1456)
Procedent d'un retaule del monestir, ara al Museu de Mallorca
Santa Margalida
Predel·la de Santa Margarida
Joan Rosat (c1456)
Procedent d'un retaule del monestir, ara al Museu de Mallorca

Amb el segle XIX va arribar una època de greus entrebancs que van acabar amb la supressió de la comunitat agustiniana. Ja el 1812 hi ha haver un intent d’expulsió amb la finalitat d’establir en aquest lloc un hospital militar, el 1820 la situació es va repetir però aquesta vegada era l’Ajuntament de Palma qui volia fer-se amb el lloc. El cop final va arribar amb la desamortització, el 1837 les 18 monges que encara hi quedaven van haver d’abandonar el monestir i foren traslladades al de la Concepció, el monestir va passar a propietat pública i va quedar abandonat. Seguidament es va destinar per l’ús militar, el 1844 es va decidir transformar-lo en hospital i van començar les obres d’enderroc d’algunes de les dependències, es va desmuntar la galeria gòtica (el 1872 es va donar a l’Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria qui la va muntar a Miramar). Durant la segona meitat del segle XIX es va treballar en l’adaptació de la casa com a hospital, es va respectar l’església i es va completar el claustre que havia perdut la galeria gòtica. Els canvis es van anar succeint, es va restaurar l’església (1967) i el 2004 el gruix de les dependències es van destinar a seu del Centro de Historia y Cultura Militar.

Santa Margalida
Predel·la del Retaule de Sant Jordi
Entrada de Jaume I a la ciutat musulmana de Mallorca

Pere Niçard (1468-1470)
Amb la representació de la porta de Santa Margalida i l'absis de l'església
Museu Diocesà de Mallorca
Santa Margalida
El monestir de Santa Margalida, situat a la porta del mateix nom de la muralla
Detall de Plano y vista maritima de la ciudad de Palma en la isla de Mallorca
Ll. M. Muntaner, 1831
Biblioteca de Catalunya

Santa Margalida
Portal de Santa Margalida i l'església
Il·lustració de Souvenirs d'un voyage d'art a l'île de Majorque (1840)
Santa Margalida
Fotografia del portal de Santa Margalida i l'església
Publicada al Catálogo Monumental de Baleares (1909)
Santa Margalida
Interior del portal de Santa Margalida
Publicada al Catálogo Monumental de Baleares (1909)

Santa Margalida
Antic claustre de Santa Margalida
Ara a Miramar
Santa Margalida
Antic claustre de Santa Margalida
Ara a Miramar
Santa Margalida
Antic claustre de Santa Margalida
Ara a Miramar

  Santa Margalida
Jacent d'una abadessa de Santa Margalida
Pere Morey (c1387)
Museu de Mallorca
 

Bibliografia:
- LLOMPART, Gabriel (1987). La pintura gòtica a Mallorca. Barcelona. Ed. Polígrafa
- MURRAY, Donald G.; PASCUAL, Aina; LLABRÉS, Jaume (1992). Conventos y monasterios de Mallorca. Historia, arte y cultura. Palma: Olañeta Ed.
- PINYA FORTEZA, Baltasar (1953). Antiguo monasterio de religiosas de Sta. Margarita de Palma de Mallorca. Palma: Ed. Mallorquina
- QUIROGA CONRADO, Mª Magdalena de (2013). Santa Margalida de Palma, de monasterio agustino a hospital militar. Siglos XIII-XX. Madrid: Ministerio de Defensa
Enllaç:
- Claustra

Situació:

El monestir es troba al centre de Palma, al carrer de Sant Miquel

Baldiri B. - Maig de 2017