de Cantàbria
Monestir de San Emeterio i San Celedonio. Catedral de Santander
< anterior Inici Espanya Cantàbria següent >

Cantàbria

L’actual catedral de Santander té el seu origen en el monestir medieval de San Emeterio y San Celedonio, lloc on es veneraven les relíquies d’aquests sants, concretament els seus caps. Aquells sants màrtirs foren enterrats a Calahorra, però arran de la invasió sarraïna les seves relíquies es van dispersar i els sants caps de Celdoni i Ermenter van arribar a Santander on es van disposar en una construcció situada sobre les ruïnes d’unes antigues termes romanes.

La primera notícia d’aquesta casa és del segle IX, quan s’esmenta amb el nom de San Emeterio. El rei de Lleó Alfons VI (1065-1109) la va beneficiar amb privilegis. Sota el regnat d’Alfons VII i d’una manera paral·lela al que va passar en altres cases de la regió (Santillana, Cervatos...) aquesta abadia també es va transformar en col·legiata. El 1187 Alfons VIII li va concedir un fur el que va contribuir en el desenvolupament de la població al voltant del monestir.

Catedral de Santander

Benedictins ?

Canonges agustinians ?

Hom atribueix al bisbe Juan Domínguez la construcció de l’església inferior de la col·legiata, destinada al culte dels màrtirs patrons, aquell Domínguez fou abat de San Emeterio l’any 1218. A partir del 1230 i durant aquell segle es va aixecar l’església superior, el claustre es bastiria durant el segle XIV. El 1754, després de molts anys d’espera, el papa Benet XIV va convertir aquella col·legiata en catedral. Ja en època més recent, cal esmentar l’incendi que va patir la ciutat de Santander l’any 1941 i que també va afectar de ple la catedral, ara restaurada.

Catedral de Santander. Església inferior

Catedral de Santander, el 1922