Canònica de la catedral de Calahorra

Catedral de Santa María de Calahorra / Calagurris

(Calahorra, La Rioja)

Catedral de Calahorra

La catedral de Calahorra és una de les seus de la diòcesi actual de Calahorra i La Calzada-Logronyo. El seu origen és molt antic, i hom el relaciona amb els màrtirs Celdoni i Ermenter que haurien mort cap a l'any 300 en aquest mateix indret. Potser és seu episcopal des del segle IV, el primer bisbe conegut és Silvanus (456-465). El 714, el temple o baptisteri inicial va quedar destruït per la invasió islàmica, malgrat tot, a la ciutat no es va perdre el culte durant l'època sarraïna, tot i que els bisbes que es coneixen d'aquest període residien en altres indrets.

El 1045, la ciutat fou recuperada per Garcia Sánchez III de Pamplona, però els bisbes continuen residint fora, a Nàjera, Albelda, o Santo Domingo de la Calzada. Com en moltes altres diòcesis, la de Calahorra tenia una comunitat de clergues, hom sap que quan García Sánchez III va restaurar la catedral, el 1045, existia ja una comunitat reglada que hi residia. Inicialment, feien vida comunitària, però més endavant els costums es van relaxar i els canonges podien adquirir els seus propis habitatges, sigui per compra o per cessió per part del bisbat. A partir del 1130 es va engegar un procés de secularització que culminaria a mitjan segle XIII. L'edifici actual és posterior a aquell període, es va començar a aixecar a partir del 1484 i la construcció es va allargar fins al segle XVIII.

Porta de San Jerónimo
Presbiteri i retaule major