Monestir de Santa María de La Oliva

S Marie de Oliva

(Zarrakaztelu / Carcastillo, Navarra)

Monestir de La Oliva
Façana de l'església

El monestir de Santa María de La Oliva fou fundat en terres frontereres recuperades a l'islam. El 1147, La Oliva figura esmentat com a possessió de Niencebas (Fitero), possiblement el compromís de lliurament d'aquest indret a Fitero fou fet pel monarca navarrès Garcia Ramires el Restaurador un any abans, el 1146. El 1149 es va confirmar la donació del lloc de La Oliva, per part de Garcia Ramires, a l'abadia cistercenca d'Escaladieu (Alts Pirineus), operació que fou confirmada el 1150, quan a La Oliva ja hi havia una comunitat sota la direcció de l'abat Bertrand.

Pati davant l'església

Aquella donació, juntament amb altres territoris propers, foren confirmades pel papa Eugeni III, en 1152. El monestir de La Oliva, com el de Veruela, depenia orgànicament del de Fitero, tot i que des de 1161 es va deslligar d'aquest darrer i va passar a dependre directament d'Escaladieu. Tot fa pensar que immediatament a la fundació, o molt poc temps després, ja disposessin de la capella de San Jesucristo, que encara es conserva. Després s'iniciaria la construcció de l'església actual i el claustre. Pel que fa a l'església, possiblement s'hauria aixecat entre el 1164 i 1198. En els primers decennis del segle XIII s'haurien bastit les dependències monàstiques principals, al voltant del claustre. La vitalitat del monestir va permetre la seva intervenció en la fundació del monestir de Nuestra Señora de la Gloria, a Ara (Osca), el 1244.

A mitjan segle XIV, La Oliva va entrar en decadència, epidèmies de pesta i guerres l'afectaren profundament i el lloc va patir greus dificultats econòmiques, igual que altres monestirs i tot el territori, en general. El 1407, el monestir de Marcilla, abans de cistercenques, va acollir una comunitat masculina, quedant vinculada a aquest fins a l'any 1608. Després d'una clara revifalla durant els segles XV i XVI, la vida de la comunitat va continuar amb les corresponents èpoques, millors o pitjors. A començament del segle XIX va topar amb noves dificultats com la guerra del Francès (1809), quan el monestir quedà abandonat durant cinc anys. Una altre cop es va repetir la mateixa situació entre el 1821 i 1823. Amb la desamortització el lloc va quedar abandonat (1835) i no es recuperà la vida religiosa entre els seus murs fins al 1927. Actualment, el lloc l'ocupa una comunitat cistercenca d'estricta observança (trapencs).

Portada de l'església

L’important conjunt arquitectònic del monestir està format per l’església, al nord de la qual es troba el claustre amb les antigues dependències annexes. El palau abacial i les dependències més noves fan de tancament del pati davant de l’església. Al nord-est del conjunt hi ha la capella aïllada de San Jesucristo. L’església abacial és un ampli edifici de tres naus amb creuer on s’obren quatre capelles de planta rectangular, l’absis central és semicircular. El gruix de l’obra s’hauria aixecat en el segle XII, però la façana és posterior, aixecada potser a cavall dels segles XIII i XIV. També són antigues la sala capitular, amb les voltes sostingudes per quatre columnes, la sala dels monjos i la cuina. Altres elements de la mateixa època s’han perdut. El claustre és dels segles XIV i XV, és de planta quadrada, amb sis finestrals a cada costat. El celler també és d’aquella època. La resta de construccions són posteriors.

Filiació de La Oliva

Rosassa de la façana