Monestirs
Monestirs de
La Rioja
Monestir de Valvanera
< anterior Inici Espanya Rioja Logronyo següent >
castellano
cercador contacte facebook

La Rioja

Tradicionalment s’ha donat a Valvanera un origen miraculós, aquells fets van tenir lloc quan Nuño va trobar una imatge de la Mare de Déu i poc desprès ja s’hi va reunir al seu voltant un grup d’eremites que donarien pas a la comunitat monàstica. Hom situa aquesta història a finals del segle XI i es coneix el nom del seu primer abat, Sancho. El cert és que els orígens estan poc documentats i són bastant foscos. A mitjan del segle XI es troben donacions de béns a favor del lloc i un segle després de la considerada tradicionalment fundació, el 1092, el rei Alfons VI de Lleó atorgava a aquella església privilegis tot esmentant el seu estat de deteriorament.

Valvanera
El monestir de Valvanera

Benedictins

 

Valvanera
Galeria exterior
Valvanera
Portal de l'església

També s’ha considerat que des del seu començament a Valvanera es seguia la Regla de Sant Benet, des del 1233 al 1524 va pertànyer a la Congregació Tarraconense i a partir d’aquesta darrera data a la de Valladolid. Malgrat esdevenir un santuari de molta devoció, el monestir tot i la protecció rebuda per la reialesa no va esdevenir un centre important, si ho comparem amb altres de la zona, com ara San Millán de la Cogolla. Al segle XIX va patir els tràngols de l’època, amb exclaustracions motivades per la guerra del Francès (1809), el Trienni Liberal (1820) i la desamortització de 1835. Es va restaurar a partir del 1883 tant pel que fa a les construccions com pel retorn d’una comunitat benedictina. Hom considera que la imatge restaurada de la Mare de Déu de Valvanera que es venera al santuari és romànica, del segle XII. L’església actual és, bàsicament, el resultat de les construccions aixecades als segles XV i XVI.

Valvanera
L'església

Valvanera
Església de Valvanera
Valvanera
Mare de Déu de Valvanera
Valvanera
El monestir de Valvanera
Catálogo Monumental de España. Logroño (1915-16)

Bibliografia:
-
CASAS Y GÓMEZ DE ANDINO, Hipólito (1886). Valvanera. historia del santuario y monasterio de este nombre en Rioja. Saragossa: Comas Hermanos
- SÁINZ RIPA, Pelayo (2010). Valvanera y su historia. Abadía de Valvanera
Enllaç:
-
Monasterio de Valvanera

Situació:

Valvanera es troba en una vall de la serra de la Demanda


Monestir de Valvanera

Baldiri B. - Juny de 2013