Monestir d’Unterlinden
Couvent d’Unterlinden
< anterior Inici França Gran Est Alt Rin següent >

Alt Rin

La casa de les dominiques de Colmar fou fundada cap el 1230 per dues vídues, Agnès de Mittelheim i Agnès de Hergheim reunides en una casa situada en una plaça a l’ombra d’un til·ler (d’aquí el nom d’Unterlinden) on s’hi van anar afegint altres dones formant una comunitat que per manca d’espai es va haver de desplaçar a una antiga capella dedicada a Saint-Jean, facilitada per l’abadia de Munster. El 1245, una butlla del papa Innocenci IV les feia canongesses agustinianes però el 1252 el mateix papa autoritzava a les fundadores la seva afiliació a les dominiques. En la mateixa època les monges van tornar al lloc d’origen on van aixecar un monestir de nova planta, el 1269 ja es consagrava el cor de la nova capella monàstica. El monestir va esdevenir un centre de difusió de la cultura del seu temps.

Unterlinden
El monestir d'Unterlinden

Dominiques

Unterlinden
Monestir d'Unterlinden

Unterlinden

Pels volts del 1575 Colmar i les seves institucions religioses van viure una època d’enrenou i tensions a causa de l’expansió de la Reforma protestant i el monestir d’Unterlinden també es va veure afectat però sense greus conseqüències. Aquestes van arribar el 1792 a causa de la Revolució, quan la comunitat fou expulsada i les dependències conventuals convertides en una caserna, tot i que des de mitjans del segle XIX és la seu del Museu d’Unterliden, on es conserven obres de diverses èpoques entre les que cal destacar algunes peces de Martin Schongauer i el conegut Retaule d'Issenheim, procedent del convent dels Antonians d’aquella localitat. De les antigues dependències monàstiques cal destacar l’església i el claustre tot i que la primera ha sofert algunes modificacions després del seu abandonament per la comunitat. La comunitat dominica es va tornar a formar a Colmar el 1899 però el 1926 es va traslladar a Logelbach i el 1973 a Orbey.

Unterlinden

Unterlinden