Abadia de Notre-Dame de Prâlon
Abbaye Notre-Dame de Prâlon / Praslon / Pratum Longum

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

Després que Garnier de Sombernon hagués fundat el 1131 l’abadia cistercenca masculina de La Bussière (Costa d’Or) va emprendre l’establiment d’una nova casa femenina. Cap el 1142 va formalitzar aquesta fundació amb la intervenció de Geoffroy de La Roche-Vanneau, bisbe de Langres als qui la tradició afegeix Bernat de Claravall com a promotors de l’empresa. Els terrenys cedits al nou monestir haurien estat sota el domini (totalment o parcial) de l’abadia de Saint-Bénigne de Dijon (Costa d'Or). El 1149 hi arribaria la comunitat de monges, ja amb el monestir construït, o molt avançat. Tradicionalment es considera que la primera abadessa de Prâlon fou una cunyada de sant Bernat, la muller del seu germà Guy, que havia ingressat al priorat de Larrey el 1113 i el 1149 s’hauria traslladat fins aquí per ocupar el càrrec d’abadessa. També s’ha considerat que hi va venir una germana de Bernat de Claravall (Humbelina) però sembla que aquesta no va sortir mai del priorat de Jully (Yonne) on havia professat. El 1653 el monestir fou reformat per restaurar la disciplina monàstica, a finals d’aquell segle es va inaugurar l’església que també s’havia renovat. El monestir no va arribar a la Revolució, a causa d’una inundació que el va afectar fou suprimit el 1755.

Prâlon
L'església de l'abadia de Prâlon