Abadia de La Grâce-Dieu
Abbaye Notre-Dame de La Grâce-Dieu / Gratia Dei

Doubs següent >

Doubs

L’abadia cistercenca de La Grâce-Dieu fou fundada i dotada el 1139 per Richard II, senyor de Montfaucon i després també de Montbéliard amb la intervenció de la casa de Rougemont. La nova abadia era filla del monestir de La Charité (Alt Saona) que es va encarregar d’aportar la seva primera comunitat sota la direcció de Gauthier, el primer abat. El 1147, Humbert, arquebisbe de Besançon, li confirmava els béns, el 1156 Frederic I Barba-roja va atorgar un diploma en el mateix sentit i el 1196 feia el mateix el seu fill i successor, Enric VI. El 1339 i una altra vegada el 1367 La Grâce-Dieu va patir atacs en el marc de la guerra dels Cent Anys, a conseqüència dels quals va resultar molt afectat, amb la destrucció de bona part del complex monàstic i la pèrdua de béns mobles i arxius que va obligar a la comunitat abandonar el lloc. Tot plegat va fer que la restauració fos costosa i llarga en temps, la comunitat va tornar al monestir el 1383 però la restauració encara no havia acabat i mai s’arribaria a refer del tot.

La Grâce-Dieu

La Grâce-Dieu

La Grâce-Dieu
Vista de l'abadia de La Grâce-Dieu el 1788
Il·lustració publicada a l'Histoire de l'Abbaye de la Grâce-Dieu...

El 1475 patiria un nou episodi de saqueig i encara després en diverses ocasions durant els segles XVII i XVIII el que va comportar la seva decadència i el relaxament dels costums. El 1710 va tenir el seu primer abat comendatari, durant aquest segle es van portar a terme obres de reconstrucció del complex monàstic. També va patir un atac i saqueig on van morir alguns religiosos. La Revolució va acabar amb la vida monàstica en aquest lloc i el 1790 els monjos van abandonar el monestir i poc després ja s’havia subhastat. S’ha va instal·lar una foneria però el 1844 els trapencs van poder adquirir el lloc i van procedir a la seva restauració, pas imprescindible a causa del mal estat de conservació després de les darreres afectacions. La nova comunitat va prendre possessió del lloc el 1849. Ja al segle XX hi va arribar una comunitat cistercenca femenina i ara el lloc l’ocupa una comunitat de Donum Dei, del tercer orde carmelità.

Filiació de La Grâce-Dieu

Abadia de Morimond (Alt Marne)