Doubs

Cercador contacte Facebook

Altres monestirs

Monestir de Mouthier-Haute-Pierre
(S. Petri de Alta Petra / Prieuré de Mouthier-Haute-Pierre)

Mouthier-Haute-Pierre

Es tractaria d’un antic monestir del que es tenen notícies des de l’any 870. El 1095 el papa Urbà II confirmava a l’abadia de Cluny (Saona i Loira) la possessió d’aquest lloc. En aquella època estava servida per canonges regulars però en el segle XII hi van arribar monjos de Cluny que van anar substituint la comunitat canonical convertint-se en un priorat cluniacenc. Des de mitjan del segle XV va tenir priors comendataris. Amb la Revolució els monjos es van dispersar, tot i que encara es conserven bona part de les construccions monàstiques l’església prioral es va perdre. És al costat de l’actual església parroquial de Saint-Laurent, relacionada amb el priorat.

Claustre de Mouthier-Haute-Pierre

Abadia de Corcelles

Ounans

Es tracta d’un modest monestir cistercenc femení la fundació del qual hom situa cap el 1174, la primera comunitat va arribar des de l’abadia de Notre-Dame de Tart (Costa d’Or) i va quedar sota la jurisdicció directa de l’abadia de Cîteaux. Un document del papa Luci III del 1185 confirmava les possessions i drets del monestir. A causa de l’estat de decadència en que es trobava, el 1609 fou suprimit, les novícies van tornar a casa seva i les monges van passar al monestir d’Ounans que poc abans (el 1595) havia estat traslladat des del lloc de fundació a Dôle.

Convent dels Cordeliers de Besançon

Cordeliers de Besançon

Els franciscans es van establir a Besançon el 1224. Ara d'aquell convent només en resta un portal.

Abadia de Saint-Vincent de Besançon

Saint-Vincent

El bisbe Hug II de Montfaucon (1067-1085) va impulsar la fundació d’aquest monestir benedictí que va constituir i dotar el seu successor Hug III (1085-1101). Es va aixecar i es va anar ampliant i modificat amb el pas del temps. A partir de 1520 la casa va quedar sotmesa al règim de comenda. A començament del segle XVII es va integrar en la congregació de Saint-Vanne. La casa fou suprimida arran de la Revolució. Les dependències monàstiques s’han anat modificant profundament amb el pas del temps. L’església és ara la parroquial de Notre-Dame de Besançon i altres construccions són ocupades per l’activitat docent. Exteriorment presenta un portal del segle XVI i la façana de l’església actual, del segle XVIII.

Saint-Vincent
Saint Vincent de Besançon

Abadia de les Dames de Battant

Abadia de Battant

Monestir cistercenc femení de modestes dimensions fundat cap el 1226 en un indret apartat de la ciutat de Besançon però que l’any 1595 fou traslladat a l’interior de la vila amb la finalitat de garantir la defensa de la ciutat. Després d’unes instal·lacions amb caràcter provisional es va aixecar un nou monestir a l’indret on encara es conserva. L’església actual és de començament del segle XVIII, fou inaugurada el 1720 i ara està desafectada i convertida en un espai comercial.

Abadia de Saint-Paul de Besançon

Saint-Paul de Besançon

Es tracta d’un antic monestir fundat al voltant de l’any 624 per sant Donat de Besançon (594-660), deixeble de sant Columbà i bisbe de Besançon. La casa seguiria inicialment la regla de Sant Columbà, cal tenir en compte que Donat s’havia format al monestir de Luxeuil (Alt Saona) i que ell mateix feia vida al monestir de Saint-Paul quan era bisbe. Aquella abadia s’havia fundat sobre les restes d’un Palatium gal·loromà. El monestir primitiu va tenir una vida curta ja que el 1044 fou refundat pel bisbe Hug de Salins establint en aquell moment una canònica regular que va tenir continuïtat fins la seva supressió el 1775, el lloc fou venut amb la Revolució. L’església que encara es conserva es va construir entre els segles XIV-XV, ara està desafectada i és un magatzem municipal.

Bellevaux
Vista de Besançon