Abadia de Sant Hilari de Carcassona / Sant Ilari
Abbaye de Saint-Hilaire d'Aude
< anterior Inici França Occitània Aude

Aude

Inicis

Hom considera que aquesta antiga abadia benedictina fou fundada en el segle VIII. Dedicada inicialment als sants Sadurní i Hilari, tot i que finalment seria coneguda només amb el nom de Sant Hilari. Hi ha una tradició que diu que l’establiment fou fundat el segle VI pel mateix Hilari, primer bisbe de Carcassona, que fou martiritzat en aquella ciutat.

La primera notícia certa es troba en una confirmació de béns signada per Lluís el Piadós el 825. L’abadia es trobava sota la protecció dels comtes de Carcassona
. E
l 970 el comte Roger I de Carcassona va presidir el trasllat de les relíquies del sant titular, en època de l’abat Benet.

Sant Hilari
Claustre de l'abadia

Sant Hilari
Exterior de l'absis central

Sant Hilari

Decadència

El lloc va patir els efectes de la croada contra els càtars,
quan els monjos foren acusats d’heretges. Es va restaurar al segle XIII. També va patir els efectes de la pesta negra (1348) i de la Guerra dels Cent Anys. El 1540 va passar a estar governada per abats comendataris. Hom intentà la seva restauració religiosa vinculant-la a la congregació de Saint-Maur, sense èxit.  Fou secularitzada el 1758, passant a dependre del seminari de Carcassona. L’església, dedicada a l’Assumpta, va passar a parroquial.

Sant Hilari
L'església

Sant Hilari
Imatge de sant Hilari sobre el
Sarcòfag de sant Serni

Arquitectura

L’església es va restaurar en el segle XIII. Conserva també un interessant claustre d’època gòtica (s. XIV). Recentment s’ha restaurat el refetor dels monjos. Es conserva també la casa abacial, amb un bell teginat decorat, del segle XVI.

Sant Hilari

Sant Hilari
Capitell del claustre

Sant Hilari
El refetor dels monjos

Sant Hilari
Teginat de la casa de l'abat

Sant Hilari
Antic celler

Mobiliari

Sarcòfag de Sant Serni (s. XII). Una esplèndida peça de marbre característica de l’escultor conegut com Mestre de Cabestany, decorat amb episodis de la vida del sant titular, bisbe de Tolosa de Llenguadoc.

Sant Hilari
El Sarcòfag de Sant Serni

Sant Hilari
Arrest del sant

A la dreta de la part frontal hom veu el sant bisbe titular, portador d’un llibre obert mentre és arrestat per dos individus, els altres dos assenyalen el Capitoli tolosà on és conduït el sant.

Sant Hilari
Martiri de sant Serni

Sant Hilari
Sants Honest, Serni i Pàpol

A la part de l’esquerra es detalla el martiri del sant, que és arrossegat fora del Capitoli per un toro destinat al sacrifici pagà.

A la dreta tres personatges: els sants Honest, Serni i Pàpol. El primer prenent el bàcul de les mans de sant Serni, com a successor en la seu tolosana. Sant Pàpol fou també un màrtir de l’època.

Sant Hilari
El cos del sant acollit per les santes dones

Sant Hilari
Santes dones

A la part lateral esquerra, unes santes dones es fan càrrec del cos del sant, representat aquí amb la seva ànima acollida per un àngel.