Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Sant Pàpol
Abbaye
de Saint-Papoul
< anterior Inici França Occitània Aude

següent >

castellano
cercador contacte facebook

Aude

Orígens

L’origen de l’abadia de Sant Pàpol està lligat al sant titular, Pàpol, deixeble de sant Sadurní primer bisbe de Tolosa de Lleguadoc, que va morir, màrtir, decapitat prop d’aquí, en el segle III. La primera notícia documentada del centre monàstic és del 817.

La importància d’aquest establiment es veu incrementada gràcies al monjo Berenguer, que va morir el 1093, i que degut a la seva vida ascètica fou santificat. La presència del cos de sant Berenguer va incrementar la devoció i la presència de pelegrins a l’abadia.

El 1119 consta que depèn de
Santa Maria d’Alet. Es tracta d’una abadia que va mantenir-se en oposició contra el catarisme. Malgrat això, en 1233 s’hi va enterrar el noble Jordà de Roquefort, reconegut càtar.

Sant Pàpol
L'església


Benedictins

Sant Pàpol
Entrada al monestir

Sant Pàpol
El claustre


Creació del bisbat

El 1317 fou creat el bisbat de Sant Pàpol, gràcies a la intervenció del papa d’Avinyó Joan XXII, sens dubte una decisió lligada a la lluita contra el catarisme, que va apropar l’Església a la població. Aquest estat de coses en mantindria fins el 1790. Bernard de la Tour, elegit abat el 1284 fou el primer bisbe de la nova diòcesi
.

Sant Pàpol
Capitell del claustre

Sant Pàpol
La sala capitular


Les Guerres de Religió

Els hugonots ataquen el monestir i bisbat, el lloc és saquejat el 1595 i es pateixen pèrdues importants. Al segle XVII es porten a terme obres de reconstrucció i restauració.

Sant Pàpol
Nínxols del claustre

Sant Pàpol
Interior de l'església


Supressió

Amb la Revolució, tant l’abadia com el bisbat són suprimits, l’església va passar a utilitzar-se de parròquia per la població. El palau episcopal i les altres dependències foren venudes.

Sant Pàpol
Absidiola sud

Sant Pàpol
Absidiola nord


Els edificis

L’església és bàsicament romànica, amb afegits de diverses èpoques. És de nau única amb tres absis, el del nord més antic, el central decorat exteriorment i el del sud modificat en el segle XIV. Té capelles laterals de diverses èpoques i una porta a ponent. Davant l’absidiola nord s’aixeca el campanar.

El claustre es troba al sud de l’església, té quatre galeries de mides diferents. Caldria datar-lo cap el 1300. Els capitells es troben força desgastats i tenen en gran part decoració vegetal. Les columnes són d’obra.

La sala capitular, també és de voltants del 1300, porta l’escut de Bernard de la Tour el darrer abat i primer bisbe.

Es conserven altres construccions menors, aixecades al segle XVII.

Sant Pàpol
Capitell a l'interior

Sant Pàpol
Capitell a l'interior


El Mestre de Cabestany

Hom atribueix al Mestre de Cabestany o a la seva escola o influència directa la decoració exterior de l’absis central. Hi destaquen dos capitells historiats, l’un amb l’escena de Daniel entre el lleons i el segon amb el Càstig als calumniadors. Aquesta decoració s’estén també en els modillons que rematen els murs, sota la cornisa.

Sant Pàpol
Daniel entre els lleons

Sant Pàpol
Càstig als calumniadors


Sant Pàpol
Modilló

Sant Pàpol
Modilló


Bibliografia
- Jean Odol, Guy Jungblut. L’abbaye de Saint-Papoul. Ed. Stéphan Arcos. Tolosa de Llenguadoc, 1995
 

Situació:

A llevant de Castellnou d'Arri (Castelnaudary)

Baldiri B. - Abril de 2009 / Actualitzat desembre de 2010