Abadia de Saint-Pierre de Joncels

Saint-Pierre de Lunas / Saint-Pierre-aux-Liens de Joncels / Juncellae

(Joncels, Erau)

Abadia de Joncels
Abadia de Joncels

Els orígens del monestir de Joncels són poc coneguts, figura esmentat per primer cop en un document de Lluís el Pietós, de l'any 819 i hom pensa que la seva fundació s'hauria portat a terme poc abans, en el marc de l'expansió benedictina impulsada pel mateix monarca i amb la contribució de Benet d'Aniana. També s'ha documentat la seva reconstrucció, l'any 851, en un privilegi de Pipí II d'Aquitània, que el va posar sota la seva protecció, el que fa suposar que fins aquell moment era una fundació particular. L'any 909 l'abadia de Joncels havia passat a dependre del monestir de Psalmodi (Gard) i durant una llarga època figura el mateix abat al davant de les dues cases.

Abadia de Joncels
Abadia de Joncels

Hom coneix també que sant Fulcrà, bisbe de Lodeva entre el 949 i 1006, va restaurar el monestir que es trobava en mans d'estranys que havien aconseguit expulsar la comunitat monàstica. La casa va anar creixent en importància i va voler deslligar-se de Psalmodi i després de diverses temptatives, ho va assolir el 1139. Al segle XIV patia una certa decadència i relaxament en l'observança de la Regla, a més fou víctima dels efectes de la guerra dels Cent Anys i més endavant de les guerres de Religió, ja al segle XVI. També el va afectar el fet de passar a estar dirigit per abats comendataris, que van afeblir encara més la seva situació, de fet, des de les guerres de Religió els monjos de Joncels s'havien vist obligats a deixar l'antiga abadia i passar a residir en cases particulars, deixant de banda la vida comunitària. Aquesta fou la raó que va portar a la seva secularització el 1745, esdevenint una canònica que, al seu torn, el 1767, fou unida a Besiers. La Revolució va acabar de dispersar i destruir el que quedava dels béns i arxius de l'antic monestir.

Abadia de Joncels
Abadia de Joncels