Abadia de Vignogoul. Sainte-Madeleine de Bon-Lieu de Pignan
< anterior Inici França Occitània Erau

Erau

Aquesta casa femenina hauria estat fundada a mitjan del segle XII, és des d'aquella època que hom comença a trobar documents que en fan referència, en aquell moment era probablement un priorat benedictí amb dependència de la diòcesi de Magalona. El 1178 el monestir fou posat sota la protecció de la Santa Seu, i possiblement en aquell moment es va afiliar a l’orde del Cister. Després de passar algunes penúries de tipus econòmic, el 1245 el papa Innocenci IV la va sotmetre a la propera abadia de Valmagna i va quedar vinculada al Cister, si no ho havia fet abans. El 1247 una butlla papal li atorgava el privilegi d'exempció i esdevingué una abadia. Segurament a causa de les inestabilitats de l’època, durant els segles següents la casa va patir una forta decadència i no és fins la segona meitat del segle XV que es va poder refer la seva església.

Vignogoul
Vignogoul

Benedictines ?

Cistercenques

Vignogoul
Vignogoul

Vignogoul
Vignogoul el 1838
Gravat de Jean J. B. Laurens (1801-1890)
MémoNum - MCEZ de Montpellier

A Montpeller existia el monestir de Saint-Guilhem de monges dominiques, que ocupava un antic hospital amb aquest nom i que en aquella època es trobava en plena decadència, igual que Vignogoul; el 1437 el papa Eugeni IV va unir aquesta casa cistercenca a Saint-Guilhem però aquesta unió de dues cases d’ordes diferents fou anul·lada el 1446, restaurant la casa cistercenca tant pel que fa a la comunitat com pels edificis que ocupava. El 1683 la comunitat cistercenca es va traslladar a Montpeller, tot i que van mantenir Vignogoul com a propietat fins la Revolució, que va comportar la seva venda, el 1791. El 1898 hi va arribar una comunitat dominica des de Prulla (Aude), però la seva estada fou curta, després encara hi van passar altres comunitats i finalment va esdevenir un centre assistencial.

Vignogoul
Vignogoul