Comanda templera de Montricoux

Commanderie de Montricoux / Montricols

(Montricós / Montricoux, Tarn i Garona)

Comanda de Montricoux

L'any 1179, el comte Ramon IV de Tolosa va donar els drets que tenia sobre el territori que després seria conegut com a Montricós (Montricoux) a l'orde del Temple, representat per Fort Sans, comanador de Vaur (Tarn). Dos anys després, els templers van rebre de la canònica de Saint-Antonin, altres drets i béns del mateix lloc, a la mateixa època es van anar adquirint altres possessions fins que van aplegar un ampli domini on van establir la comanda de Montricoux. En aquest indret es va aixecar una torrassa i una església, segurament sobre una capella preexistent.

La torre

El 1276 es va atorgar una carta d'afranquiment que va beneficiar els habitants de Montricoux. El 1307 es va suprimir l'orde i els cavallers templers foren arrestats i els seus béns confiscats. Tot i que els hospitalers foren els grans beneficiats de l'abolició del Temple, en aquest cas, els béns es van adjudicar a Esquieu de Florian, antic templer que havia col·laborat en la supressió, més tard, la propietat va passar transitòriament als hospitalers fins que el 1332 ho van cedir, reservant-se certs drets de caràcter religiós que va permetre mantenir el títol de comanador durant el segle XIV, més endavant es troba la figura d'un prior depenent la comanda de Vaur.

Campanar (s. XVI)
Façana nord de l'església