Convent dels Agustins de Tolosa de Llenguadoc
Couvent des Augustins de Toulouse
< anterior Inici França Occitània Alta Garona

Alta Garona

L’establiment

Inicialment els augustins s’havien establert en un lloc apartat del centre, a Matabiau. El 1309 van obtenir l’autorització de tralladar-se a l’interior de la muralla. Amb la finalitat d’aixecar un nou convent, els agustins compraren unes cases situades al centre, al sud-oest de l’antiga ubicació, això va provocar l’oposició del capítol de Sant Esteve.

Malgrat això les dues comunitats van arribar a un acord i els agustins van poder començar la construcció d’una església, un edifici de nau única amb capelles laterals entre els contraforts.

Augustinians
Campanar

Agustins

Augustinians
Església

Augustinians

Els edificis

Al sud de l’església es va aixecar el claustre, obra de grans dimensions del segle XIV. La sala capitular, o capella de Notre-Dame de Pitié, de la primera meitat del segle XIV s’aixeca al costat de la galeria de llevant del claustre.

El convent va patir els efectes del incendi que va patir la ciutat de Tolosa el 1463, aquesta catàstrofe va afectar sobretot les voltes de l’església. El temple fou restaurat entre els anys 1487 i 1504.

Augustinians

Augustinians

Augustinians

Decadència

En el decurs dels temps s’havia aixecat un grandiós convent ocupat per una comunitat que gaudia d’una situació econòmicament envejable. Però entre els segles XVI i XVIII la decadència de la casa va augmentar. Mostra d’això és que el campanar, que havia quedat escapçat per un llamp el 1550 no es va poder restaurar mai. El que si que es va fer fou aixecar el 1626 un petit claustre davant la façana de l’església.

Amb la Revolució el convent fou desafectat i convertit en Museu (1793), utilitat que encara manté. Durant el segle XIX es van portar a terme obres importants en els edificis que van modificar profundament la seva fesomia, en aquesta rehabilitació hi va intervenir, entre altres, l’arquitecte Viollet-Le-Duc. Durant el segle XX es van portar a terme més obres de restauració amb la finalitat d’esdevenir l’important centre que és ara, allotjant entre els seus murs el Museu dels Agustins.

Augustinians
Claustre petit