Monestir de Sant Pau de Fontclara

Sancti Pauli de Fonsclara

(Palau-sator, Baix Empordà)

Sant Pau de Fontclara
L'actual església parroquial

Es tracta d’una antiga casa monàstica de vida efímera. L’any 889, Saborell, l’abat fundador, va aconseguir del rei Odó de França un precepte d’immunitat i confirmació de béns i propietats (Boada, Santa Reparada, Sant Mateu...). El seu recorregut com a monestir fou molt curt, aviat degué perdre la comunitat i ja com a parròquia va esdevenir un domini de Santa Maria de la Grassa i després de Sant Benet de Castres, que el 1196 ho va vendre a Santa Maria d’Amer. L'absis està decorat amb pintures murals del segle XIII.

Pintures murals de Sant Pau de Fontclara
Imatge de Wikimedia Commons