Monestirs de Nova Aquitània
Priorat de Saint-Léger de Cognac
Prieuré Saint-Léger de Cognac / S Leodegario / Cogniacum / Notre-Dame de Grâce
< anterior Inici França Nova Aquitània Charente següent >
cercador contacte

Charente

El priorat de Saint-Léger de Cognac fou fundat l’any 1016 pels senyors d’aquest lloc, Itier i Arnaud de Villebois sobre unes terres facilitades pel seu oncle Arnaud de Villebois (o de Vitabre) bisbe de Perigús (Périgueux) entre els anys 1014 i 1037. El 1031 aquest bisbe va consagrar l’església prioral i segurament en aquesta data és quan va arribar la comunitat benedictina des de l’abadia de Saint-Léger d’Ébreuil (Alier) d’on dependria aquest priorat de Cognac. Durant els segles XI i XII l’establiment tindria un ràpid desenvolupament gràcies al suport i donacions dels benefactors, en els anys posteriors l’església s’aniria modificant pel que fa a la seva estructura. El 1357 es portaven a terme obres de reparació a l’església, segurament afectada per la guerra dels Cent Anys. Durant la segona meitat del segle XVI Cognac va aplegar una important comunitat protestant el que va afectar negativament el priorat i els seus monjos i es trobava afectat per un profunda decadència. Per restaurar la situació, el 1623 hi va arribar una nova comunitat, també benedictina però femenina, que fundaria el nou priorat de Notre-Dame de Grâce, hereva del patrimoni dels benedictins i engegant un període de reconstrucció pel que fa a les dependències monàstiques i que mantindria activa la casa fins la Revolució. Ja al segle XIX i sense comunitat es portarien a terme obres de reconstrucció i restauració de l’església. Pel que fa al priorat, aquest va passar a mans particulars i es va destinar a diverses utilitats, fins que durant la darrera dècada del segle XX fou adquirit pel municipi, restaurat i destinat a biblioteca.

Saint-Léger de Cognac

Benedictines