Monestirs
Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Saint-Jean de Montierneuf
< anterior Inici França Nova Aquitània Viena següent >
castellano
cercador contacte facebook

Viena

Aquest monestir fou fundat pel comte de Poitiers Guillem VI (VIIIè d’Aquitània) i la seva esposa Aldearda de Borgonya. Tot i que els seus inicis no estan ben documentats, sembla que el 1069 va començar la construcció de la nova casa, és possible que la iniciativa fos impulsada, o fins i tot imposada pel papa Gregori VII als comtes a causa del seu matrimoni incestuós i la fundació es podria haver portat a terme més endavant, potser l’any 1076. El 1077, el mateix fundador va atorgar a l’abadia alguns privilegis, a més de lliurar-li molts béns per garantir la seva pervivència. Per altra banda, el papa Gregori VII va posar aquesta casa sota la tutela de Cluny i del seu abat, Hug.

Montierneuf
Façana de l'església


Cluniacencs


 

Montierneuf
L'absis de Montierneuf

Montierneuf
L'abadia de Montierneuf, representada a:
Veüe de l'Abbaye de Monstiersneuf de l'ordre de St. Benoist
Dibuix de Louis Boudan, 1699
Bibliothèque nationale de France


El primer abat fou Guy de Cluny, que va fer-se càrrec del monestir l’any 1082. El 1086 li fou unida la canònica de Saint-Nicolas de Poitiers, fundada a mitjan segle XI per la mare de Guillem VI, Agnès de Borgonya. Aquell mateix any va morir el fundador, que fou enterrat a l’església del monestir. El 1096 el papa Urbà II va consagrar l’església abacial, que havia acabat Guillem VII, el fill del fundador. Durant els anys següents es va assentar i ampliar el poder d’aquesta casa esdevenint un centre influent gràcies als favors i donacions rebuts. Entre les seves possessions cal destacar el priorat de Puy-Notre-Dame (Maine i Loira), que el 1478 fou convertit en col·legiata.

Montierneuf
Portal de l'església


El 1562 i 1569, a causa de les guerres de Religió, el monestir fou assaltat i saquejat, destruint tant béns mobles com immobles, les feines de reconstrucció es van allargar en el temps i amb el resultat d’una església molt modificada i més curta que l’edifici anterior. El 1621 hom va determinar l’afiliació d’aquesta casa a la congregació de Saint-Maur, però l’oposició de la comunitat va fer que aquesta no arribés a quallar de manera efectiva. Va desaparèixer com a centre monàstic el 1789. Es conserva l’església que després esdevindria parroquial, resultat de les restauracions de segle XVII sobre la base romànica.

Montierneuf
Montierneuf

Montierneuf
Montierneuf


Montierneuf
Montierneuf

Montierneuf
Montierneuf

Montierneuf
Montierneuf


Montierneuf
Montierneuf

Montierneuf
Montierneuf

Montierneuf
Montierneuf


Montierneuf
Montierneuf

Montierneuf
Montierneuf

Montierneuf
Montierneuf


Bibliografia:
- CHERGÉ, M. de (1845). Mémoire historique sur l'abbaye de Montierneuf de Poitiers. Mémoires de la Société des antiquaires de l'Ouest. Poitiers / Paris: Oudin / Derache
- PICTAVE, Jehan (1909). Poitiers. Ses monuments, son histoire. Poitiers: Courrier
- RHEIN, André (1913). Poitiers. Congrès archéologique de France. LXXIXè session tenue à Angoulême. Paris / Caen: Picard / Delesques
 

Situació:

Al centre de Poitiers

Baldiri B. - Octubre de 2013