Provença-Alps-Costa Blava
Abadia de Boscodon
< anterior Inici França Provença-Alps-Costa Blava Alts Alps següent >

Alts Alps

Guillaume de Montmirail va donar el 1130 les seves terres de Boscodon a una comunitat de tipus eremític que s’hi va establir amb el suport del bisbe d’Embrun. Cap el 1140 i gràcies al bon començament, el bisbe va voler reorganitzar l’establiment i va fer venir monjos de l’abadia de Chalais (Isèra), esdevenint la primera casa associada amb aquell lloc i que finalment formaria l’orde de Chalais, amb una estructura similar a la cistercenca. El 1142, Guillaume de Montmirail va efectuar una nova donació a la comunitat, per ajudar al seu manteniment. Sota l’abadiat de Guigo de Revel, antic monjo de Chalais, es va donar un impuls definitiu a la nova casa, tant pel que fa a la seva construcció com organització.

Boscodon
Abadia de Boscodon

Chalais

Boscodon
Abadia de Boscodon

Boscodon
Abadia de Boscodon (1606)
Étienne Martellange
Bibliothèque nationale de France

D’altra banda Boscodon va impulsar la seva expansió fundant altres cases a Laverq (c1135), Prads (c1150), Valserres, Lure (1160) i Pierredon (1206). El 1303 l’abadia de Chalais es va integrar a la Cartoixa, de manera que Boscodon va passar a exercir el paper de cap de l’orde, però per poc temps. Les diferents cases es van anar sotmetent a altres ordes monàstics i el mateix Boscodon passava a dependre el 1348 de l’arquebisbat d’Embrun. L’abadia va patir a finals del segle XIV de les inestabilitats bèl·liques de l’època i resultà saquejada. El 1408 passava a dependre de l’abadia de Sant Miquel de la Clusa (Piemont)Abadia de Sant Miquel de la Clusa (Piemont)

Fundada a finals del segle X, va convertir-se en un centre influent, amb priorats que s'estenien fins llocs llunyans, fins i tot a Catalunya

Sant Miquel de la Clusa
Foto de Geobia, a Wikimedia
, esdevenint una casa benedictina.

Boscodon
Galeria del claustre

Boscodon

Boscodon
Interior de l'església

A més d’algun episodi desafortunat (una riuada cap el 1420), a partir del 1516 la casa passa a estar governada per abats comendataris, tot això i les guerres de Religió la portaren a la decadència. Al segle XVII el monestir fou restaurat i va poder continuar amb la seva activitat fins la seva supressió el 1769, data en que el lloc i els seus béns van passar a mans de l’arquebisbat d’Embrun. El lloc fou finalment venut arran de la Revolució i ocupat per particulars, a mitjan del segle XX es trobava en ruïnes. L’abadia ha estat restaurada des del 1974 i novament ocupada per una comunitat religiosa que s’en fa càrrec.

Boscodon

Boscodon